Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Frykt ikke Amazon - nordmenn vil handle norsk

therese.karlsrud.haugen

Det viser en ny undersøkelse.

ANNONSE

I en fersk undersøkelse fra Respons Analyse på oppdrag fra webbyrået Digitroll, svarer 60 prosent at de foretrekker norske nettbutikker når de handler på nett. Dette til sammenligning med 3 prosent som foretrekker utenlandske nettbutikker.

Av de som foretrekker å handle i norske nettbutikker svarer over halvparten at tryggheten er spesielt viktig. Samtidig nevner mange at det å slippe toll, støtte norsk næringsliv, kortere leveringstid, bedre returordninger og billigere frakt er viktige faktorer.

Nå som Amazon har flagget sin lansering i Sverige er det blitt spekulert i om nettgiganten også kommer til Norge snart. Det får mange til å skjelve i buksene, men netthandelsekspert og Digitroll-sjef Patrick Dahl ser fortsatt mange muligheter for norske selskaper.

Respons analyses nye undersøkelse viser jo at det er mange spennende muligheter for norsk detaljhandel. Alt handler om å forstå kundeverdiene – dvs. hvordan du skaper dem for dine kunder. Vi tror ikke det er noen grunn til å frykte den digitale mannen med ljåen, sier Patrick Dahl, daglig leder i Digitroll, til Ehandel.

Dahl peker likevel på flere ting han mener norske nettbutikker må bli bedre på i møte med Amazon og andre nettgiganter fra utlandet.

Få frem fagkompetansen som skal skape kundeverdiene. Det som gjør kunder trygge og bygger merkevare. Det er en del å gå på standard ting som varebeskrivelser og bilder. Få frem at de som driver nettbutikken er mennesker. Ansattebilder, hvis man har fysisk butikk få frem mer informasjon om de ansatte. Trygghet er viktig for norske forbrukere, det får man ved å øse av kompetanse og vise at man også finnes i levende live. Ellers er det logistikk og frakt mye kommer til å handle om. Leveringstiden må ned.

Tror du kundene er klare over hvilke nettbutikker som er norske og utenlandske? 

Når det gjelder Amazon så tror jeg i hvert fall det, sier Dahl.

Nye handlevaner

Etter coronautbruddet er det en kjent sak at netthandelen har økt, hvor 1 av 4 forbrukere sier at de har handlet mer på nett som følge av corona. Samtidig sier 2 av 10 at de har begynt å handle nye varetyper på nettet.

Det er likevel 66 prosent som mener de ikke har endret sine handlevaner på nett i det hele tatt. Så har handlevanene forandret seg så mye som alle skal ha det til? Ja, mener Dahl.

Ja. Definitivt. Endring skjer kontinuerlig uansett fra år til år. 59- åringen blir 60, og nettandelen øker hvert år. Mest sannsynlig blir det ikke noen Black Friday med køer utenfor de fysiske butikkene i høst pga corona, men det kommer til å merkes på nett. Enda flere kommer også til å handle julegaver for første gang  på nett i år, og som undersøkelsen viser så handler vi flere og flere ulike varetyper.

I følge undersøkelsen som ble gjennomført i juni, har 3 av 4 spurte handlet på nett i år. Det er en økning på 5 prosent mot fjoråret.

Del artikkel: