Analyser fra Virke viser at bare halvparten av virksomhetene i handels- og tjenestenæringen opererer på tilnærmet full maskin. I faghandelen er hver femte arbeidstaker permittert.
I alt 172.000 personer står i en uavklart arbeidssituasjon og Virke frykter høy arbeidsledighet fra flere av næringene der 1,4 millioner nordmenn jobber.
Gjennom sommeren må flere tusen arbeidsgivere ta det vanskelige valget mellom å gå til oppsigelser eller å ta tilbake permitterte. Våre analyser viser at hver femte permittert i handels- og tjenestenæringen kan bli en oppsigelse. Vi frykter at dette kan føre til høy ledighet, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør, på Virkes konjunkturseminar 17. juni.
LES OGSÅ: Virke får 10 millioner til sirkulær økonomi i handels- og tjenestenæringen
Lang vei til økt aktivitet
I følge Virke er det nå fire av ti virksomheter i handels- og tjenestenæringen som ikke kan drive lønnsomt på nåværende aktivitetsnivå.
Virksomhetene forsøker full drift, men har ikke fullt oksygenopptak. Selv om de holder åpent og øker aktivitetsnivået, er det ikke tilstrekkelig å bare gå på halv eller tre-kvarts maskin. Da løper kostnadene, selv om inntektene ikke strekker til. Det bygger seg opp et underskudd som ikke er bærekraftig over tid, sier Ivar Horneland Kristensen, , og fortsetter:
Det er for tidlig å skru av respiratoren, fordi det er fortsatt et stort behov for politiske hjelpetiltak, som lønnstilskudd og utvidelse av permitteringsreglene til 52 uker.
Vinnere og tapere
Norske husholdninger brukte 35 milliarder kroner mindre i april og mars sammenlignet med samme periode i fjor. Coronakrisen har gjort noen bransjer til vinnere, mens andre må vurdere oppsigelser.
Bransjene som har kommet best ut av koronakrisen er de som skaper verdier ved å selge ting til mennesker, helst ting som kunden ikke først trenger å teste, som dagligvarer, byggevarer, elektronikk, møbler og ting til hus og hjem. Korona-taperne er de som skaper verdier ved å samle folk og selge ting som gjerne må testes, som klær, sko og smykker, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.