Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Frykter rekordnivå i 2023 – øker mest i Norden

Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Norge har for tiden de høyeste konkurstallene i Norden.

ANNONSE

Sammenlignet med fjoråret øker konkursene på tvers av nesten alle bransjer og regioner i Norge. Ser man på tall fra hele Norden er det i Norge konkursøkningen er størst.

Dette viser tall fra data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet. Administrerende direktør i Regnskap Norge, Rune Aale-Hansen, frykter vi ligger an til å nå et rekordnivå av konkurser i 2023.

Dette er fjerde måned på rad med stor økning i antall konkurser. Selv om økningen er dempet fra foregående måned, ligger det an til at vi ender på rekordnivå for 2023. Mer enn noensinne trenger næringslivet forutsigbare rammebetingelser, sier Aale-Hansen i en pressemelding.

Kraftigst er økningen innen detaljhandelsbransjen. Ehandel har fulgt konkurstallene innen netthandelsbransjen tett. Vår ferskeste oversikt over alle konkurser innen netthandel kan du se her.

"Må legge til rette for verdiskaping"

Videre forteller han hvordan konkursøkningene vi så gjennom 2022 var en forventet normalisering, men at tallene vi ser i løpet av de første fire månedene i 2023 heller er urovekkende.

Antall konkurser nærmer seg rekordnivå. Årsaken er sammensatt, men viktige faktorer er åpenbart økte strømkostnader, prisstigning og fortsatt etterslep knyttet til betaling av forsinkelsesrente fra kompensasjonsordningene. I tillegg ser vi at rentenivå stiger, kronekursen svekker seg og skattekostnadene øker.

Årets statsbudsjett bød dessuten på en økning i arbeidsgiveravgiften med 5 prosent over 750 000 kroner, uavhengig av virksomhetens lønnsomhet. Dette, i tillegg til økte skattekostnader gjennom økt formueskatt- og utbytteskatt mener han er oppskriften på enda flere nedleggelser og bortfall av arbeidsplasser.

Mer enn noensinne er det viktig å redusere administrative byrder og ikke påføre næringslivet nye kostbare rapporteringsoppgaver. Den kraftige økningen i konkurser viser hvor viktig det er å legge til rette for verdiskaping, vekst og arbeidsplasser over hele landet, avslutter Aale-Hansen.

Del artikkel: