Vår søsteravis Ehandel.se intervjuet nylig den norske start-upen PIO. Dette er en oversettelse av dette intervjuet.
De fleste har sannsynligvis hørt om Autostore. Robotlageret som mange store e-handlere synes å ende opp i før eller siden. Antageligvis er årsaken at det ikke er så mange alternativer når det gjelder automatisering i kubeform, dvs. å bygge lageret i høyden i en 3D-grid.
Ulempen med Autostore synes hovedsakelig å være en ting. Det er dyrt å komme i gang. Vi har ikke nøyaktige tall, men investeringer i titalls millioner er ikke uvanlige. Så det er ikke noe for de små, eller til og med mellomstore, e-handlere.
I 2017 så vi e-handleren KitchenTime investere 30 millioner i et Autostore-lager, der de delte lagerbygningen med Sportamore. Det året hadde e-handleren en omsetning på 100 millioner, for å gi litt kontekst.
Men å bare fange store selskaper var selvfølgelig ikke tilstrekkelig. Og det åpner selvfølgelig for at en potensiell konkurrent kan fange opp de små og dermed være med dem hele veien oppover.
Etter å ha utforsket nye konsepter i 2020, bestemte Autostore seg for å gjøre sin automasjonsteknologi tilgjengelig for småbedrifter.
De bestemte seg for å penetrere denne markedet, og da kom de opp med PIO. Tanken var å gjøre som det fungerte med kopimaskiner i begynnelsen, da man tok betalt per kopi. Så de utviklet en modell der man betaler per plukk, forteller Patrik Wallgren fra PIO til Ehandel.
PIO er et helt eid datterselskap til Autostore, og navnet kommer fra Product In and Out. Som selvfølgelig henviser til robotlagerets porter der man sender inn og tar ut varer. Gjennom PIO skal kostnadsbryggen senkes kraftig, og de begynte å bearbeide markedet i sommer i fjor.
Den eneste investeringen du må gjøre, er å kjøpe selve griden og containerene, altså aluminiumsrammen og plastboksene. Det er en relativt liten investering, en million pluss. En investering som bør betale seg tilbake på et år, sier Patrik, og fortsetter:
Robotene, programvaren og alt annet tilbys så som en tjeneste.
Tanken er å enkelt koble lagersystemet til enhver e-handelsplattform, men for øyeblikket skal PIO jobbe med den norske Mystore og den globale plattformen Shopify. Ny samarbeid skal også være på vei.
Ehandel var naturligvis nysgjerrige på hvor liten man faktisk kan være og likevel få roboter på lageret. Og Patrik gir oss en omsetningsfigur på rundt 10 millioner kroner.
Hvordan vet man når man er klar for et robotlager?
De fleste starter en bedrift fordi de har en visjon. En produkt eller tjeneste de brenner for, som de håper vil gjøre en stor forskjell. Når du går fra å være en inspirert gründer som lever drømmen til å i stedet jobbe med logistikk, der ligger bruddpunktet, forteller Patrik og fortsetter:
En av våre kunder fortalte at bonusen de fikk for å være flinke var at de fikk mer og mer å gjøre og mindre og mindre tid til å være ledige. Hvis du er en vellykket e-handler, ender du før eller siden i logistikkhelvete, og det er jo ikke grunnen til at du starter en bedrift.
Hvor lite antall roboter kan det være snakk om?
Vi har kunder med bare to roboter.
Du startet i Norge, hvor er du nå aktiv?
Prio nummer en er Skandinavia og USA med fokus på New York.
Hvorfor man satser på New York er også fordi plassbesparelse er av største viktighet der.
Har dere noen konkurrenter?
Nei, men det vil sikkert komme. Fordelen vi har er at selv om vi er en start-up, så er vi ikke helt det med tanke på vårt moderselskap Autostore. Vi har for eksempel 27 års teknologi i ryggen. Vi oppfinner ikke alt fra scratch. Vi tilpasser og utvikler eksisterende teknologi som allerede finnes i moderselskapet.
Planen er altså å fange opp mindre e-handlere. Men er den nye grensen så 10 millioner? Ikke helt hvis vi skal tro Patrik. Man kan nemlig dele de mindre PIO-anleggene.
Vi har eksempler på dem som kjører vårt system som et mini-3PL. De har sett at de har overkapasitet, og så har de venner som driver e-handel, som spurt om de ikke også kunne stoppe inn sine produkter. Og det er ingen problemer, du kan ha flere ulike e-handlere i samme system, forteller Patrik Wallgren.
Det skal ikke være noen direkte nedre grense i størrelsen på robotlageret, bortsett fra den opplagte at hvis lageret er for lite, så er det ikke vanskelig å ta seg av det manuelt. Og det er også avhengig av type produkter og marginer og så videre.
Si at alt går veldig bra for dere og dere plukker opp alle små aktører - hva skjer da når de vokser?
I begynnelsen av reisen kan vi bygge ut kapasiteten. Vi setter på flere roboter og vi bygger ut gitter. Men til slutt kommer du til et brytepunkt og da blir det en overføring til vårt partnerskapsnettverk. Der Autostores partnere sørger for at kundene får de løsningene som trengs.
Autostore står altså klare, eller rettere sagt deres partnere, for å ta over når et lite robotlager blir for stort. Overføringen skal også kunne skje smidig uten noen nedstengning av lageret.
Vi gir rett og slett over kunden. Det er både tanke og greie med dette at vi gir over til vårt moderselskap. Når de har kommet så langt og trenger hjelp på en helt annen måte.