Grensehandelen bremser – ”Flere svensker kommer til Norge”

SSB leverer fersk statistikk fra grensehandelen.

Helt siden vi så lyset i enden av tunellen og pandemiens restriksjoner og nedstengninger tok en slutt, har grensehandelen økt og beveget seg tilbake mot en 2019-normal.

Nå ser det dog ut til å snu. Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at vi fremdeles handler mindre i Sverige enn hva vi gjorde før pandemien. Dette melder E24.

Annonse

Statistikk en viser at nordmenn i løpet av årets første tre måneder brukte 1,9 milliarder kroner på dagsturer over grensa. Dette er en nedgang på 9,1 prosent sammenlignet med fjoråret, hvor det fremdeles var reiserestriksjoner grunnet pandemien.

Høy inflasjon og sterk prisvekst i Sverige skal være av årsakene til at grensehandelen nå bremser opp.

Rett etter reiserestriksjonene ble fjernet i fjor ble det ganske raskt fart på grensehandelen, som var nærmest fraværende under pandemien. Så langt har nivået imidlertid ikke kommet opp til det som var vanlig før pandemien. Sammenlignet med 1. kvartal 2019 var handlebeløpet vi la igjen over grensa i samme periode i år hele 52 prosent lavere, sier seniorrådgiver Kristin Aasestad i SSB, til avisen.

I Sverige har prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer økt med 29 prosent fra første kvartal i 2019 til første kvartal i år. Tilsvarende tall for Norge viser en nærmest halvert prisvekst på 15 prosent.

Aasestad forteller at flere norske butikker nå melder om omvendt grensehandel.

Flere svensker kommer til Norge for å kjøpe matvarer som er billigere i Norge enn i Sverige, sier Aasestad.

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!