Grensehandelen på vei tilbake til normalen: ”Det haster å ta grep”

Vil innføre tiltak mot grensehandel.

Grensehandelen er på vei tilbake til normalen, viser tall fra SSB. Dette kan bety at flerfoldige milliarder kroner og tusenvis av arbeidsplasser forsvinner til Sverige. Nå ønsker NHO Service og Handel en ny normal med mindre handelslekkasje til nabolandet.

Trafikken mot grensehandelssentra øker og vi er på vei mot en normalisering, slik det var før pandemien. Regjeringen varslet i Hurdalsplattformen tiltak for å begrense grensehandelen. Pandemien har vist at redusert grensehandel faktisk betyr flere arbeidsplasser i Norge. Det haster nå å ta grep hvis vi ønsker oss en ny normal uten handelslekkasje, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, i en pressemelding.

Annonse

Tallene SSB la frem torsdag viser at grensehandelen økte med 1 milliard kroner i tredje kvartal 2021, sammenlignet med 2020. Dette er fortsatt langt under nivået fra normalåret 2019, men i takt med gjenåpningen av samfunnet øker grensehandelen.

LES OGSÅ: All vekst i norsk handel tilskrives nå netthandel

I Hurdalsplattformen varslet regjeringen blant annet at man ville foreslå konkrete tiltak som reduserer grensehandelen og styrker konkurransekraften til norsk næringsliv.

Jeg er glad for å se at regjeringen i Hurdalsplattformen sier den skal innføre tiltak mot grensehandelen. Jeg håper det også legges merke til at norske arbeidsplasser nå forsvinner fra handelssektoren for så å etableres på svensk side av grensen, og jeg forventer derfor at regjeringen prioriterer dette i forhandlingene om statsbudsjettet for neste år, sier Kaltenborn.

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!