Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Handelen jubler etter gjenåpning: ”Etterlengtet”

therese.karlsrud.haugen

Slik påvirkes butikkene.

 

 

ANNONSE

Etter halvannet år med restriksjoner, ble landet endelig gjenåpnet lørdag klokken 16.00. Da ble meterkravet fjernet og nordmenn kan samles til kulturarrangementer og gå bort fra krav om bordplassering ved serveringssteder igjen.

Dette har vi ventet på med lengsel og det er godt å endelig få bekreftet at vi nå kan åpne samfunnet helt igjen, sier en optimistisk Bjørn Næss, adm.dir. i Oslo Handelsstands Forening. Han uttaler videre:

Aller viktigst er dette for serverings- og utelivsbransjen som nå kan drive med full kapasitet når avstandskrav og bordserveringskravet fjernes. Nå må bransjen snu seg rundt og omstille seg, slik at de kan hente inn medarbeidere og fylle opp varelagrene!

Det er dessuten ikke bare utelivet som vil se mer folk, men også butikkene kan vente seg flere besøkende fremover.

Handelen jubler også og vil ha fordeler ved full gjenåpning. Ikke minst fordi folk vil oppleve det mer trygt å ferdes i butikker og kjøpesentre og fordi mange flere nå vil droppe hjemmekontor og gå på jobb igjen. Det betyr mer mennesker i gatene. Det er alltid positivt for handelen, sier Næss.

"Ikke annet enn gledelig"

Til tross for at det kokte på norske utesteder i helgen, skal det likevel ikke ha vært de største forandringene å se i butikkene foreløpig, meddeler den nye Elkjøp-sjefen Trygve Hillesland:

Det har vært en normal helg for oss med tanke på antall kunder, både på nett og i fysisk butikk. Den største forskjellen vi vil se på kort sikt, er nok hvordan våre kolleger kan kjenne på en større frihet når man jobber sammen. Bare det å kunne gi en klem til en kollega man ikke har sett på lenge, delta på kurs og opplæring sammen igjen og det å kunne snakke med kunder uten å konstant passe på at avstanden er stor nok, vet jeg er etterlengtet, sier han.

Biltema har heller ikke opplevd noe ytterligere pågang i sine over 60 butikker etter gjenåpningen, men venter fortsatt vekst i tiden som kommer.

Våre varehus har blitt vant til smittevernrutiner, og mye av dette kommer til å fortsette selv om vi ikke er pålagt dette. Salget på lørdag var normalt. Biltema forventer fortsatt vekst i tiden fremover, både fra netthandel og fysisk handel i butikk, sier Monica Videm, markedsansvarlig i Biltema.

Butikkene er imidlertid klare på at de vil holde på de gode vaske- og hygienerutinene en stund til.

At meterskravet er borte er selvfølgelig veldig gode nyheter! Vi har den siste tiden kommet mer og mer tilbake til en mer normal hverdag sammen med resten av samfunnet, og nyheten som kom fredag om gjenåpning er ikke annet enn gledelig, sier Hillesand og legger til:

Vi har hatt smittevern og sikkerhet til våre kunder og ansatte som aller høyeste prioritet gjennom pandemien og vi vil fortsette våre gode vaske- og hygienerutiner også i tiden fremover. Det er fortsatt viktig at vi følger anbefalingene fra FHI, når det kommer til testing og å ta symptomer på alvor.

Også XXL tenker først og fremst på sine ansatte i butikkene, dessuten påpeker de hvor viktig det er med åpne varehus i siste og fjerde kvartal av året.

Gjenåpningen av Norge er først og fremst en lettelse for alle som jobber i varehusene våre. De har stått støtt i frontlinjen, vært der for kundene og gjort en veldig god jobb med smitteverntiltak det siste halvannet året. Det er ingen hemmelighet at fjerde kvartal er viktig både for sportsbransjen og resten av handelen. Vi er glade for at vi kan holde varehusene åpne og at det ikke lenger er nødvendig med strenge koronatiltak, sier Andreas Nyheim, kommunikasjonsdirektør hos XXL.

"Merkbart høyere omsetning"

Daglig leder i Norway Designs, Runa Boman, uttrykker stor glede over å kunne gå tilbake til en slags gammel normal. Hittil i høst har Boman allerede merket at kundene er på vei tilbake til butikkene.

Jeg synes også at denne høsten har langsomt vist at verden våkner opp igjen. Vi har merkbart flere kunder og høyere omsetning enn på samme tid i fjor, og de fleste ser ut til å være glade for å kunne gå i butikker igjen, sier Boman.

Norway Designs holder til i Stortingsgata, Oslo, og den daglige lederen er takknemlig for å kunne ha én siste normal julefeiring i disse lokalene. På nyåret flytter nemlig butikken til nye lokaler.

Nettbutikken nevnes dessuten som en enorm medhjelper til butikken under pandemien, og det er nok mange kunder som gleder seg til å ta og kjenne på varene i butikken igjen - i stedet for å scrolle seg gjennom utvalget.

Vi gleder oss over at kundene kommer og handler i butikken i større grad fra dag til dag. Vi er samtidig veldig takknemlige for alle som har handlet i nettbutikken vår gjennom pandemien. Jeg tror ikke vi hadde stått gjennom uten nettbutikken. Så vi er optimistiske til fremtiden og gleder oss til de neste månedene og ikke minst til å ha en normal jul i butikken med mange kunder og med alle tradisjoner som vi pleier å ha, sier Boman, og legger til:

Og - ikke minst - i mars neste år skal vi flytte til nye lokaler i Lille Grensen 7. Det blir utrolig spennende, og ikke minst, vi tror butikken skal bli superfin. Så for alle som har lyst til å ha julehandelen i kjelleren vår i Stortingsgata 28, er det nå anledningen er her. Vi skal sørge for topp handleopplevelse, og neste år - det blir veldig spennende.

Del artikkel: