Handelen øker i hovedstaden: ”Kosedressen har blitt avløst”

28 prosent over landsgjennomsnittet.

Innbyggerne i Oslo handlet mest klær og sko på nett i julimåned. Der var handelen hele 28 prosent høyere enn landsgjennomsnittet. Blant de mest populære klesplaggene som nordmenn handlet i sommer var «pynte- og festplagg» som blazere, skjorter, bluser kjoler og skjørt. Det viser fersk statistikk fra Klarna, som samarbeider med mer enn 12 000 norske nettbutikker.

At det er akkurat disse kategoriene som trender i juli, viser med all tydelighet at vi nå ønsker å pynte oss igjen. Endelig kan vi være mer sammen med andre. Kosedressen under pandemien har blitt avløst. Nå er det plagg som symboliserer sommer og fest som står på agendaen, sier Klarnas motedirektør, Emilia De Poret, i en pressemelding.

Annonse

LES OGSÅ: Etter gjenåpning - handelen økte med 11 prosent

I følge en global undersøkelse de foretok i mai, gjennomfører hele 65 prosent av nordmenn mer enn halvparten av sin handel av klær og sko på nett. 18 prosent oppga at de bare handlet på nett i denne kategorien.

Onlineshopping har blitt både smidigere og de store motehusene ser at det blir viktigere og viktigere å inspirere kunden også når de handler på nett. Dette har ført til at shoppingopplevelsen ofte kan være enda bedre enn i fysiske butikker. Samtidig har vi sett et oppsving for den fysiske handelen i løpet av våren. Det er naturlig at mange savner og ta og føle på klærne og ikke minst det sosiale ved shopping i fysisk butikk, sier Emilia De Poret.

Minst klær og sko ble det handlet i de to nordligste fylkene, Troms og Finnmark og Nordland. Det handlet i gjennomsnitt hver innbygger henholdsvis 14 prosent og 16 prosent mindre enn landsgjennomsnittet.

Det er litt av det samme mønsteret som vi også ser i Sverige, hvor Stockholm var den regionen hvor det per innbygger ble handlet mest i juli. Det kan skyldes noe så enkelt at interessen for å få på plass en ny sommergarderobe er størst i de største byene. Det kan selvsagt også ha sammenheng med at de største byene ofte er de som har vært hardest rammet av pandemien, og behovet for normalitet har vært ekstra stort, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

På spørsmål om forbrukerne foretrekker å foreta sin handling av klær og sko i fysisk butikk eller på nett, oppgir litt flere at de ønsker å foreta mer av handlingen sin i fysiske butikker enn tilfellet var på undersøkelsestidspunktet.

Det er spesielt i aldersgruppen 56-65 år vi finner dem som foretrekker å handle klær i fysisk butikk. Blant de over 66 år foretrekker flere også fysisk butikk fremfor netthandel, men i mindre grad enn i gruppen 56-65 år som er den aldersgruppe som foretrekker fysiske butikker mest.

Annonse

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!