Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Hentet seg inn på slutten av året – passerer 20 milliarder

Konsernsjef i Felleskjøpet Agri, Svenn Ivar Fure.
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Men veksten i butikkene har gjort en nedsving.

ANNONSE

Resultatene for fjerde kvartal og helåret 2022 er klare og Felleskjøpet Agri leverer for første gang en årsomsetning på 20 milliarder kroner, op drøye 1,5 milliard kroner mot 2021.

Driftsresultatet (ebitda) ender på 916 millioner kroner, en nedgang på 127 millioner kroner fra rekordåret 2021. For fjerde kvartal gjelder en omsetningsøkning på 534 millioner kroner, som ender på totalt 5 381 millioner kroner.

Omsetningsøkningen skyldes primært høyere kostnader og priser på innsatsfaktorer innen landbruks-, mølle- og bakerivirksomheten, ikke økt volum, opplyser konsernet.

Kostnads- og prisveksten i 2022 har vært krevende, både for den norske bonden og Felleskjøpet. Vi er stolte av å ha lyktes med å være leveringsdyktige og å ha fordøyd det som totalt ble en enestående god kornhøst med høyere målpriser. Det gode resultatet gjør at vi kan foreslå å dele ut over 45 millioner kroner til våre medlemmer, sier konsernsjef i Felleskjøpet Agri, Svenn Ivar Fure, i en pressemelding.

Detaljhandelen ned

I motsetning til 2021 er det denne gangen ikke detaljhandelen som bidrar til et særlig godt resultat. Konsernets over 200 butikker i Norge og Sverige merket raskt at pandemieffekten er over, selv om fjerde kvartal isolert sett viser en vekst.

Det er ikke uventet at forbrukersegmentet faller når pandemieffekten er over. Dette har rammet detaljhandelen generelt. Takket være innsatsen til våre medarbeidere i detaljhandel har vi likevel klart å holde omsetningen oppe til tross for et krevende marked, sier Fure.

Detaljhandelsvirksomheten viser en svak vekst i både Norge og Sverige for helåret 2022. Årsaken skal være sterk innsats av de ansatte som har tilrettelagt for høyere kampanjeaktivitet som igjen skal ha ført til økt kundestrøm.

Vi er fornøyde med avslutningen på året, tross en liten nedgang i driftsresultatet i kvartalet. På tvers av konsernet har medarbeiderne våre lyktes med å skape god drift, høy aktivitet og redusert kapitalbinding i perioden, sier Fure.

Konsernet åpnet sitt nye logistikksenter Flog på Gardermoen i april 2022. Dette skal ha krevd sitt av organisasjonen.

Vi har brukt året til å fullføre overgangene og har startet arbeidet med å redusere kostnader og øke effektiviteten, samtidig som vi øker servicegraden mot våre kunder og eiere. Nå har vi et hypermoderne sentrallager med robotsystem for vareplukking, noe som vil gjøre oss i stand til å håndtere logistikken og våre kunders behov enda bedre framover, avslutter Fure.

Del artikkel: