Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Her er vinnerne og taperne i norske nettbutikker

Are Vittersø, daglig leder i Prisjakt.
Prisjakt
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Årets kategorivinnere og -tapere er kåret.

ANNONSE

Ett år med restriksjoner, hjemmekontor og nedstengninger har endret nordmenns netthandelsvaner. Prisjakt har analysert statistikken fra 2020 og kårer vinnerne og taperne i norske nettbutikker.

Pandemien, og myndighetenes restriksjoner og forbud, har satt et klart fotavtrykk i hva nordmenn har handlet på nettet, og på hvilke tidspunkter de handlet i perioden som er gått siden landet stengte ned. Vi ser en tydelig sammenheng mellom graden av restriksjoner og når de ble iverksatt, og økningen i trafikk til nettbutikkene. Unntakstilstanden har tydelig påvirket hva slags varer som folk har handlet, sier daglig leder i Prisjakt, Are Vittersø, i en pressemelding.

Noen varegrupper skiller seg ut, og i følge Prisjakt har pandemien vært nådeløs mot populære produkter som barnevogner, kofferter og bager, klokker, musikkinstrumenter og innendørs sportssko. Vinnerne derimot er kondomer, sex-leketøy, munnbind, håndsprit og treningsutstyr til hjemmetreningen.

Nordmenns netthandel eksploderte nøyaktig èn uke etter nedstengningen for ett år siden. Etter det har kurven flatet ut, eller skutt i været, i takt med myndighetenes oppmykninger eller innstramninger. Hjemmekontor, fravær av sosiale sammenkomster, nedstengning av idrett og treningstilbud - samt en god, lang høst og en super vinter for utendørsaktiviteter -  har vært med på å skape nye produktvinnere og tapere når nordmenn har handlet på nett under pandemien, sier Vittersø.

Nedgangen i interessen for kofferter, bager og reisevesker henger nok sammen med reiserestriksjonene nordmenn var pålagt gjennom fjoråret. Stengte treningssentre og avlyste treningstilbud for barn og unge bidrar til nedgangen i kjøp av fotballsko og innendørs sportssko, samtidig som dette igjen har ført til økt innkjøp av utstyr til både hjemmetrening og friluftslivet.

Vittersø påpeker at det blir spennende å se hvilke handlevaner som har sementert seg, og hvilke vaner og preferanser som kommer tilbake når samfunnet åpner opp igjen.

Uansett vil koronaåret stå tilbake som gjennombruddet for norsk netthandel. Fremover kommer kundene til å være mindre lojale og enda mer prisbevisste, fordi tilgjengeligheten for sammenlikning er stor på nettet, og fordi sømløs og gratis levering sikrer gode kjøpsopplevelser. For mange fremstår netthandel nå som et tryggere alternativ enn å handle i fysisk butikk, sier Vittersø.

Her finner du listen over Prisjakts utvalgte kategorivinnere og -tapere i de norske nettbutikkene under pandemien: 

Vinnere:

Munnbind (+1313%)

Håndsprit (1170%)

Kondomer (+952%)

Wekameraer (+923%)

Sexleketøy (+825%)

Kettlebells (+592%)

Håndvekter/manualer (+644%)

Ladestasjoner (+825%)

Monitorer (+111%)

Skøyter (+418%)

Tapere:

Kofferter/bager (-54%)

Elektriske gitarer (-26%)

Innendørs treningssko (-50%)

Fotballsko (-51%)

Leppestift (-24%)

Barnevogner (-39%)

Fritidssko (-39%)

El-scootere (-20%)

Klokker (-16%)

Håndvesker/skulderbager (-28%)

Statistikken baserer seg på en analyse av trafikken fra pris- og sammenligningstjenestens 1200 norske nettbutikker, og måler kjøpsinteresse basert på antall klikk fra søketjenesten og direkte til nettbutikkene.

Del artikkel: