Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Høysesong for svindelforsøk: Slik kan nettbutikker forberede seg

iStock
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Rutinerte nettkriminelle er ekstra aktive i tiden fremover.

ANNONSE

Nettbutikkene forbereder seg på en stor salgsøkning nå som vi nærmer oss julehandelen. Netthandelen er i følge NHO-prognoser forventet å vokse med 24 prosent i månedene som kommer, sammenlignet med i fjor. Nå advarer det globale IT-sikkerhetskonsernet KnowBe4 mot nettkriminelle og svindelforsøk i tiden som kommer.

Vi vet at nettkriminelle er ekstra aktive rundt Black Friday i slutten av november og i forbindelse med julehandelen. Når COVID-19 får flere til å handle på nett, også mange som ikke har handlet på nett tidligere, forsøker nettkriminelle i enda større grad å svindle nettopp de som handler på nett, sier sikkerhetsekspert Kai Roer, leder av forskningssenteret til det globale IT-sikkerhetskonsernet KnowBe4, i en pressemelding.

I følge KnowBe4 er det mange forbrukere som lar seg lure av e-poster hvor avsender utgir seg for å være nettbutikker eller selskaper som leverer pakker, som for eksempel Posten. Tore Orderløkken, leder for informasjonssikkerhet i Posten, opplyser i pressemeldingen at også de ser flere svindelforsøk i forbindelse med handelstider som Black Friday og jul.

LES OGSÅ: Nettgiganten stålsatt for Black Friday-rekorder: "Har doblet antall ansatte"

I forbindelse med COVID-19 har vi sett at antall svindelforsøk som misbruker vår merkevare har økt, noe som har en sammenheng med at flere handler på nett og venter på pakker. Vi ser også at alle høytider gir et økt trusselbilde og flere svindelforsøk, sier Orderløkken i pressemeldingen.

Roer forteller til Ehandel at et generelt tips til nettbutikkene er å holde øye med svindelforsøk som benytter bedriftens brand, i tillegg til å være proaktive i kundeoppfølgingen.

Ikke alle har ressursene til de store butikkene, men alle kan lage en plan på hvordan man kommuniserer med kunder dersom svindel blir oppdaget. God kommunikasjon er viktig. Videre er gode rutiner på hva man skal gjøre når det oppdages svindel viktig. Her kan nettbutikker forberede seg på forhånd slik at man ikke blir tatt på sengen, forteller Roer til Ehandel.

Del artikkel: