Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Indiskas nye toppsjef om oppdraget: “Jeg er rett person”

Eva Kaijser.
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

"Er som å spille tredimensjonal sjakk."

ANNONSE

Det så mørkt ut. Veldig mørkt. Kjeden gikk konkurs. Men nå, bare to uker senere, har det veletablerte selskapet fått en ny eier. Det ble klart for noen dager siden – Indiske har gjenoppstått.

Det nye eierselskapet heter Indiska 1901 og er heleid av Färna Invest AB, gründet av forretningsmannen Gerald Engström. På måndagen stod det dessuten klart at Indiske får en midlertidig administrerende direktør. Hun etterfølger Karin Lindahl, som også var den tidligere eieren.

Den nye, midlertidige Indiska-sjefen heter Eva Kaijser og hentes utenfra. Til Ehandel forteller hun nå om sin bakgrunn og strategi for Indiska i tiden som kommer.

Jeg har en bakgrunn i tung industri, gruve, smelteverk og oljeselskap og har gjort den her type reise med selskap tidligere. Jeg har jobbet med rekonstruksjoner og konkurser, så jeg er rett person til oppdraget, sier Kaijser til Ehandel.

"Som å løpe et maraton"

Eksempel på større selskaper som hun har hatt ledende roller i er Boliden og Starbreeze. Hun var dessuten involvert i det nå Paypal-eide Izettles børsnotering. Senest kommer hun fra rollen som CFO hos det svenske oljeselskapet Nynas, som hun ledet gjennom en rekonstruksjon.

Hva er trikset for å lykkes med en omstrukturering? 

Det er som å løpe et eller flere maraton. Det gjelder å tenke på og finne løsninger, men også å hjelpe teamet. Det er ingenting man gjør på egenhånd, det er et lagarbeid.

Har du et mer konkret eksempel?

Det er som å spille tredimensjonal sjakk. Det gjelder å se for seg hver den enkeltes rolle, kunder, leverandører, kanskje Finansinspektionen, regnskapsførerne, styret og eierne. Alle skal komme overens om en løsning. Og det gjelder å finne hver minste fellesnevner for å komme frem til den beste løsningen, å massere den frem.

Heldig situasjon

Men denne gangen er det et annet tilfelle, forteller hun. Indiska har jo kommet seg forbi sin omstrukturering.

Her trer vi inn i en heldig situasjon, med en ny finansielt sterk eier. Vi har allerede løst problemet. Det finnes allerede en løsning klar. Og det er fantastisk at det har gått så raskt som på kun to uker, fra da man søkte om konkurs til at man vellykket har tatt seg ut av den.

Hva er fordelen med det?

Når man holder et slikt tempo så beholder man store verdier. På eksempelvis et halvt år under rekonstruksjoner mister man normalt både verdier og kompetanse på veien.

Indiskas tap har tatt fart under pandemien og økte i 2020 til eksempelvis rett over -200 millioner kroner. Eva Kaijser hevder dog at selskapet var på god vei mot svarte sifre igjen rett før konkursen. Og nå, med en kapitalsterk eier i ryggen, så kan finansiell stabilitet oppnås relativt raskt, hevder hun.

Hva blir ditt hovedfokus?

Strategien fremover er å få hele teamet til å dele alt de har for å løse de kommende 120 årene i Indiskas historie og forvalte arven. Vi får ikke bli sittende fast i konkursen nå.

Men kommer du til å gjøre noen organisatoriske eller andre forandringer?

Vi driver virksomheten som den er akkurat nå, med varemerket intakt. Vi har allerede gått gjennom balanseregningen og skrevet av all gjeld. Det er et nytt selskap nå.

Indiska satt innen konkursen på en gjeld på totalt 11 millioner kroner til Vasakronan og andre eiere som har leid ut butikklokaler til Indiska.

Hva er styrken til Indiskas nye eiere?

Han er kapitalsterk. Jeg tror vi stopper der.

Men kommer eierskiftet til å innebære nedbemanninger eller andre endringer?

Det kan jeg ikke uttale meg om nå etter bare ett døgn i min nye jobb. Men vi har reddet store verdier.

Hvilket fokus vil du ha på e-handelen fremover?

Det finnes en e-handelsstrategi. Men jeg kan ikke kommentere eksakt hvordan den ser ut. Tanken er jo med meg i rollen som midlertidig administrerende direktør at jeg skal tilføre ekstra kraft til selskapet hva gjelder ekstraordinære spørsmål, innen det rettslige og det finansielle området. Senere tar vi inn en ordinær leder. Men vi har ikke startet rekrutteringen ennå.

Det finnes per i dag ingen planer om å stenge noen butikker. Hun løfter også frem at Indiska med sin nye eier kan fylle på i lager og butikklokaler med produkter, innen julehandelen.

Hvor mye visste du om Indiska før du takket ja til denne rollen? 

Ikke mer enn at jeg har vært en trofast Indiska-kunde lenge.

Hva kan du tilføre?

Jeg har jo vært i denne situasjonen tidligere med selskap som CFO, adm. direktør og i rådgivende roller. Det er viktig å være transparent, at man ser alle i øynene og ikke dukker unna. Det gjelder å bruke hele verktøykassa, og den inkluderer vennlighet, humor og respekt og naturlig nok mye teamarbeid.

Del artikkel: