Mange nettdrømmer om det.
Færre lever ut nettdrømmen.
Mange har ikke mulighet til å leve ut nettdrømmen.
Men noen få gjør det.
Lever ut nettdrømmen om å være til stede utenfor Norge.
Alt annet enn enkelt
Ære være dem og klapp på skulderen for tæl, mot og vilje i forfølgelsen av den store utenlandsdrømmen.
Men det er på ingen måte enkelt. Det vet blant annet Brandsdal Group alt om etter å ha vært på plass i Tyskland siden i fjor høst.
Markedet er knallhardt, og det er drøssevis av konkurrenter. Om differensiering er viktig her til lands, blir det sikkert tusen ganger viktigere utenlands. Du må gjerne være litt spesiell - litt annerledes. Være det som gjør at du ikke oppfattes som den trettende på dusinet for å fremstå som litt mer attraktiv og tiltalende enn konkurrentene.
Av drøyt 700 millioner i omsetning i fjor utgjorde sminke og skjønnhet på nett nesten 500 millioner kroner for Blivakker og Cocopanda. Mens Norge, Sverige og Danmark leverte, var omsetningen fortsatt for lav i Finland og Tyskland.
Tallene lyste rødt og formelig ropte både alarm og varsko.
Å være der
Men de er der. I Tyskland. Europas største og mektigste land, som også kan sies å inneha de samme karakteristikkene når det kommer til handel.
Og snart ruller de videre inn i nabolandet Østerrike, hvor sportskjempen XXL nylig åpnet sine to første fysiske butikker og en nettbutikk utenfor Norden.
En tredje er i kjømda.
Begge de ovenfornevnte selskapene er store og har en kapitalpondus som ikke riktig alle norske selskaper har.
Men også mindre aktører, med et helt annet utgangspunkt, tar sats og kliner til for å leve ut drømmen og tar utfordringen i håp om å realisere noe større og bedre.
Fra Oslo til Berlin
Milrab.no er i så måte et godt eksempel.
Groruddals-selskapet fra Oslo er 45-millonersbedriften som lever av å selge turutstyr og taktisk-tekniske hjelpemidler som virkelig tåler å bli brukt.
Norge og Sverige er hvor de er per i dag. Snart er det duket for åpning av nettbutikk i Finland.
Og kontor i Berlin for å styre hele utenlandsoperasjonen. Her vil to country managere, med bakgrunn fra Berlin-baserte Zalando og Visual Meta, sitte sammen med selskapets markedssjef og innkjøpssjef.
Hvor kult er det ikke å gå fra Alfaset i Oslo-gryta til boblende Berlin og få med seg folk fra relativt oppegående selskaper videre på Milrab-ferden?
Veldig, tenker jeg.
Og hvorfor gjør de det på denne måten, da? vil enkelte kanskje spørre.
Vel, her er svaret Milrab-gründer Finn Magnus Torall ga til eHandel.com for noen få uker siden.
«Fordelene med et kontor i Berlin er mange. Det er flust av kompetente mennesker her, det er billigere å drive her - og vi blir sittende i en by hvor techutvikling står sterkt og hvor det er mange innovative og fremoverlente selskaper på vei opp og frem».
Viel Glück.