Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Julehandelen slo alle rekorder: ”Netthandelen er vekstvinneren”

therese.karlsrud.haugen

Økte med 13 prosent.

ANNONSE

Foreløpige resultater fra Virke viser at nordmenn økte handelen i november og desember med over 13 prosent, og dermed julehandlet for 124 milliarder kroner. De fysiske butikkene opplevde en vekst på 11 prosent, og netthandelen en vekst på 55 prosent.

Julehandelen 2020 slår alle rekorder. I en situasjon med økonomisk tilbakegang og høy arbeidsledighet var dette viktig for norsk økonomi og arbeidsplasser. 350 000 nordmenn jobber i handelsnæringen, og en av fire arbeidstakere under 24 år jobber her, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel, i en pressemelding.

Resultatene er utarbeidet av Kvarud Analyse og er beregnet ut fra kjøpesenterutviklingen i november og desember og SSBs detaljomsetningsindeks for november. Selv om antallet besøk på kjøpesentrene gikk ned med 13 prosent under julehandelen i 2020 sammenlignet med 2019, steg omsetningen med 6 prosent. På samme tid er norske nettbutikker vekstvinneren med 55 prosent økning.

Nordmenn var flinke til å overholde smittevernsrutinene under julehandelen, og mange valgte å handle over nett. Netthandelen er vekstvinneren, men utgjør bare 11 milliarder kroner av den totale detaljhandelen på 124 milliarder. Netthandelen er i kraftig vekst, men den fysiske butikken er fortsatt den desidert største arenaen for julehandelen.

På kjøpesentrene var kategoriene hus og hjem og mat og drikke vinnerne med en vekst på henholdsvis 16,2 og 15,5 prosent.

Det kan se ut som koronasituasjonen har gjort at Ola og Kari har handlet enda mer for å lage julestemning hjemme. Stengte grenser har gitt et solid midlertidig oppsving for mat og drikke. I tillegg har den kraftige nedgangen i kjøp av tjenester og reiser gjort at vi har hatt mer penger å bruke på det vi putter i hjemmet og i kroppen, sier Andersen.

I klær-, sko- og veskebutikkene på kjøpesentrene falt omsetningen med hele 17 prosent i november og desember.

Færre julebord og mange på hjemmekontor gjorde at de som lever av det vi putter på kroppen fikk en hard nedtur. På overordnet nivå er dette tidenes julehandel, men mange butikker sliter også under koronasituasjonen, avslutter Andersen.

Del artikkel: