Kjøpekraften øker i Norge – så mye vil nordmenn handle for i kvartalet

Kjøpekraften er sterkere her enn i nabolandet Sverige.

Nordmenns kjøpekraft øker mer enn hos svenskene. Det viser en fersk rapport fra Prisjakt, hvor det blant annet kommer frem at nordmenns kjøpekraft øker med seks prosent fra forrige kvartal – samtidig som deres shoppingbudsjett er på vei oppover.

Den gjennomsnittlige nordmann forventes å bruke 15.320 kroner på shopping i det kommende kvartalet. Dette er en økning på 30 prosent sammenlignet med første kvartal i år, og 28 prosent høyere enn det som forventes å bli brukt i Sverige.

Annonse

Det er ikke overraskende at nordmenn kommer til å bruke mer enn svenskene. Våre analyser at gjennomsnittslønnen i Norge er 43 prosent høyere enn i Sverige, sier daglig leder Christoffer Reina i Prisjakt, i en pressemelding.

Prisjakt har undersøkt gjennomsnittsprisene i ti ulike produktkategorier og kommet frem til at prisene i gjennomsnitt var 13 prosent høyere i Norge enn i nabolandet.

Inflasjonen kan påvirke veksten

Undersøkelsen viser også hva nordmenn planlegger å kjøpe i inneværende kvartal. På topp ligger kategorien mote, klær og tilbehør. Deretter følger sport og fritid, skjønnhet og helse samt bøker og media som populære kategorier.

Til tross for økte budsjetter og sterkere kjøpekraft mener Norgessjefen at fremtidsutsiktene kan være noe skyet.

Økt kjøpekraft er gode nyheter for handelen, men inflasjonen skaper utfordringer for butikkene. For eksempel økte inflasjonen for klær og sko med 5,7 % i mars 2023, og mange kan få en ubehagelig overraskelse når renten øker i mai. Dette kan påvirke veksten midtveis i kvartalet, sier Reina.

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!