Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Klar konkursøkning i første kvartal – “flere mørke skyer i horisonten“

Per Fjærestad, Norgessjef i Creditsafe.
Foto: Creditsafe
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

"Vil den nye normalen være annerledes?"

ANNONSE

I januar i år så man de første tegnene på at konkurstrenden gjennom pandemien var i ferd med å snu. Etterfulgt av en liten nedgang i konkurser på 3 prosent i februar, viser tallene for mars en tydelig økning i årets første kvartal.

Totalt 305 selskaper gikk konkurs i mars, hvilket er en økning på 13 prosent sammenlignet med 2021. Vi er altså på vei tilbake til en slags normal, men rekker vi tilbake til en ny normal før neste krise rammer? Dette spørsmålet stiller Per Fjærestad, daglig leder i Creditsafe Norway.

Nå ser vi klokkeklart at vi har en økning i første kvartal, og at trenden for første gang på lenge er stigende. Vi er fremdeles langt fra de nivåene og volumene vi så både i 2019 og i 2020, men det ser nå ut til at vi har kommet til et vendepunkt. Vi vil nå sannsynligvis sakte men sikkert begynne å bevege oss tilbake mot normalen, sier Fjærestad i en pressemelding, og uttaler videre:

Det er også verdt å merke seg at vi fremdeles ikke har begynt å se hele virkningen av Skatteetatens innkreving av utsatte skatter og avgifter. I tillegg er det flere mørke skyer i horisonten som skaper usikkerhet. Det blir derfor spennende å følge utviklingen videre.

LES OGSÅ: Konkurstallene øker for første gang på to år: "Muligens et taktskifte"

Hvordan blir den nye normalen?

Å si at vi er på vei "tilbake til normalen" blir på flere måter feil, da samfunnet fremdeles er preget av pandemien ringvirkninger i tillegg til at en rekke nye utfordringer står i kø.

Vil vi komme opp på lignende konkursnivåer som før pandemien, eller vil den nye normalen være annerledes? Kan pandemien ha endret vårt forhold til kreditt og betalinger, på samme vis som den har endret måten vi jobber på?

Fjærestad peker på utfordringer som matmangel, logistikkproblemer, rentehevinger og økte mat-, strøm- og bensinpriser. I tillegg er vi alle påvirket av krigen i Ukraina, og alle disse faktorene vil påvirke både økonomien og konkursutviklingen videre.

Det store spørsmålet nå er derfor om vi rekker å komme tilbake til normale konkursnivåer, hva enn disse vil vise seg å være, før en ny krise rammer oss. Og, ikke minst, hvilken av disse oppkommende krisene som vil ramme oss først, avslutter Fjærestad.

Del artikkel: