ANNONSE

Klesbransjen mistet 3 milliarder: ”Har fått juling altfor lenge”

Oppkjøpstopp tror på butikkenes overlevelse på sikt - men det må skje en endring
therese.karlsrud.haugen

Laveste omsetning på 15 år.

ANNONSE

Ferske tall fra årsstatistikken til Virke Handel viser at en allerede svekket klesbransje ble rammet ekstra sterkt av Covid-19 i 2020. På årsbasis falt omsetningen med 10,2 prosent, tilsvarende 3 milliarder. Starten på 2021 har også vært dramatisk med en nedgang på over 20 prosent i årets to første måneder.

De siste ti årene har omsetningen totalt gått ned med 11,6 prosent for Norges kleskjeder. I fjor skal ha vært det dårligste året siden 2006.

Klesbransjen har fått juling altfor lenge. Og med nedstengingene lempes regningen over på butikkene når de må stenge ned på kort varsel, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel, i en pressemelding.

Nedstengning av Norge har ført til at forbruket på klær har endret seg. Nordmenn tilbrakte mye tid hjemme og behovet for fest- og jobbantrekk har nesten forsvunnet. Stende krever at myndighetene kommer på banen.

Butikkene sitter igjen med haugevis varer de aldri fikk solgt. Virke mener det må bli mulig for varehandelsbedrifter å søke kommunenes ventilordning for å få kompensert tapte varelager og redusert verdi på sesongvarer.

Han mener også at myndighetene stengte ned arbeidsplassene på for kort varsel og at det må tas ansvar for bedriftenes lønnskostnader. I tillegg ber han gårdeiere om å delta på dugnaden.

Alle må jo forstå at dette er ikke er arbeid som kan utføres fra hjemmekontor, sier Stende.

"30 000 arbeidsplasser i fare"

Virke har lenge kjempet for like konkurransevilkår for norske og utenlandske nettbutikker, som de mener opererer på urettferdige premisser. De ønsker derfor at toll på klær fjernes.

Fra før opplever bransjen urettferdig konkurranse fra utenlandske nettbutikker. Dette problemet har blitt forsterket under pandemien. Utenlandske nettbutikker kan ikke ha tollfri adgang til norske forbrukere – dette setter nesten 30.000 arbeidsplasser i fare. Det har vi ikke råd til, påpeker Stende.

Ifølge Statistisk sentralbyrå ble det åpnet konkurs i 85 foretak i butikkhandelen med klær i 2020. Eksempler på disse er blant annet Wagno med kleskjedene Brandstad og Wagner, Ricco Vero og Masai Clothing Retail Norge.

Del artikkel: