Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Hevder klesgiganter presser ned priser på allerede produserte varer

therese.karlsrud.haugen

Kan gå hardt ut over fabrikkansatte.

ANNONSE

Rettighetsorganisasjonen Workers Rights Consortium (WRC) har gransket markedet for urettferdigheter under coronakrisen, og mener at flere globale moteselskaper ikke behandler sine underleverandører på en ansvarlig måte.

Det handler om at priser presses ned på klær som allerede er produsert og bestilt. Det mener organisasjonen går hardt utover arbeidere, ved at fabrikkeierne ikke får råd til å lønne sine ansatte.

WRC sin liste over selskaper som ikke har forpliktet seg til et løfte om å betale full pris for allerede fullførte ordre nevnes blant annet Bestseller, ASOS, Walmart og Primark.

I følge leverandører som WRC har snakket med har danske Bestseller, som blant annet driver kleskjedene Vero Moda og Jack & Jones, kansellert opptil 20 prosent av varer som allerede er produsert eller under produksjon og utsatt betaling på opptil 90 dager. Samtidig er selskapet en av de som har sikret seg millioner fra den norske statens krisepakke.

LES OGSÅ: Dette gjør motegigantene med klærne som blir til overs

"Uakseptabel"

Framtiden i våre hender, WRC's samarbeidspartner, mener oppførselen til Bestseller er uakseptabel.

Det er grunn til å tro at prisen Bestseller betaler for varene mange ganger ikke engang dekker leverandørens umiddelbare kostnader. Det er uakseptabel oppførsel av Bestseller, som eies av én av verdens rikeste personer, skriver Framtiden i våre hender, i en uttalelse.

Bestseller hevder at de ikke har kansellert bestillinger med mindre det er en enighet med den gitte leverandøren og at de har individuelle dialoger med disse.

Vi vil gjøre vårt ytterste for å etterkomme forpliktelsene våre og ta i mot levering av klær som allerede er laget og de som er i produksjon. Vi er klar over vårt ansvar og er i tett dialog med hver av våre leverandører om hvordan vi skal håndtere den aktuelle krisen. Vi må komme oss gjennom denne situasjonen gjennom samarbeid og i partnerskap med våre leverandører, sa Bestseller i en pressemelding for et par uker siden.

Del artikkel: