Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Konkursliste: Så mange bransjeaktører gikk dukken i februar

Foto: Istock
Mener vi må være obs på detaljhandelsbransjen og dens konkursutvikling.
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Kalenderen viser mars og det er dags for å oppsummere februarmånedens konkurstrend. Ifølge kredittopplysningsforetaket Creditsafe gikk 352 aksjeselskaper konkurs i forrige måned. Dette er en økning på 7 prosent mot februar i 2022, hvilket betyr at vi er på et stabilt høyere nivå enn hva vi så før pandemien.

Verst ligger det an i bygg- og anleggsbransjen, og det er hovedsakelig selskaper innen oppføring av nye bygninger som driver konkursveksten i februar.

Detaljhandelsbransjen ligger noe bedre an enn byggebransjen, men fremdeles ser vi også her en økende trend som til dels bekymrer Per Fjærestad, daglig leder i Creditsafe Norge.

Dette er en bransje vi må være obs på. Næringen selv sier at de ser et tydelig skille i detaljhandelen, og det er særlig segmentet kapitalvare, og derunder også byggevarer, som sliter mest, påpeker han.

Antallet konkurser i detaljhandelen øker med 15 prosent fra samme periode i fjor, til totalt 39 konkurser.

Trenden vil fortsette

Fjærestad forventer at konkurstrenden vil fortsette utover i 2024.

Jeg ser ingen grunn til at utviklingen vi ser nå ikke skal fortsette. Konkurstallene vi ser er en konsekvens av lave tall under pandemien, og dyrtid i tiden som fulgte.

Derfor tror jeg konkursene vil fortsette å øke, og da særlig i de bransjene hvor vi allerede ser den største økningen, sier Fjærestad.

Han peker heldigvis også på noen lyspunkter, som kan bidra til at trenden vil snu. Dette er blant annet en styrket økonomisk optimisme blant nordmenn, et rentenivå som er i ferd med å flate ut, samt at nordmenn fremdeles bruker mye penger – hvilket naturligvis er positivt for næringslivet.

Gjeldstynget nettbutikk største konkurs i februar

Av totalt 52 konkurser fant vi 11 nettbutikker som er gått konkurs i februar. Det er halvparten så mange som i januar.

I oversikten nedenfor har vi listet opp alle selskaper hvor vi har kunnet finne en tilknyttet nettbutikk, det seg være om selskapet er registrert som postordre/internetthandel, butikkhandel eller agentur- og engroshandel. Der vi har funnet aktive nettbutikker har vi lenket til disse.

Den største konkurser i netthandelsbransjen i februar er selskapet Nest Shop AS, som i tillegg til nettbutikk har drevet to fysiske butikker i Trondheim. Det fremkommer ikke hvor stor del av omsetningen som stammer fra nettbutikk og/eller butikkene.

Vi rapporterte om konkursen tidligere denne måneden, da daglig leder i Nest Shop, Ida Daling, fortalte at konkursen var et resultat av samtlige faktorer: litt for rask vekst under pandemien, økte kostnader og en sviktende omsetning i et vanskelig marked.

LES OGSÅ: Gjeldstynget nettbutikk konkurs: Skylder over 15 millioner 

Disse nettbutikkene har gått konkurs i perioden jan-feb 2024:

Logg inn for å fortsette lesingen

Få tilgang til alt innhold - bli Netthandel Pluss medlem!

Del artikkel: