Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Kontrollerte Temu – fant helseskadelige stoffer: "Langt over grenseverdi"

Foto: Istock
Stikkprøvekontrollen ga resultater.
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Miljødirektoratet foretok en stikkprøvekontroll av interiørprodukter laget av plast hos den kinesiske netthandelsplattformen Temu. Et av funnene viste ulovlig høye verdier av det helseskadelige produktet DEHP.

Dette skriver E24, som har fått innsyn i dokumenter hvor Miljødirektoratet reagerer mot Temu, plattformen som for øyeblikket er klaget inn av Forbrukerrådet og andre forbrukerorganisasjoner i BEUC for brudd på EUs forordning om digitale tjenester (DSA).

LES OGSÅ: Europeiske forbrukerorganisasjoner vil temme Temu: "Ulovlig"

ANNONSE

Helseskadelig og ulovlig

Miljødirektoratet testet fire produkter i kontrollen. Et av disse, en bordbeskytter i plast, viste seg å inneholde 250 ganger mer plastmykner, DEHP, enn det som er lovlig i EU-regelverk. Regelverket tillater maks 0,1 prosent av det helseskadelige stoffet – og det gjeldende produktet inneholdt 25 prosent DEHP.

Tidligere i år stod det også klart at Miljødirektoratet fant lignende ulovlige produkter også i norske nettbutikker. Produktene ble trukket fra markedet, men virksomhetene risikerer straffegebyrer dersom direktoratet finner gjentakende avvik i fremtidige kontroller.

LES OGSÅ: Varsler straffegebyrer – én av fire produkter i norske nettbutikker var ulovlige

Vi fant feil i ett av Temu-produktene, en bordbeskytter. Den inneholdt plastmykner langt over grenseverdi, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder for varetilsyn i Miljødirektoratet, til avisen.

Han forteller at stoffet i seg selv har svært alvorlige helseeffekter, og at det ikke skal brukes i forbrukerprodukter. Samtidig bekrefter han at Miljødirektoratet vil fortsette å teste varer fra Temu, og andre utenlandske netthandelsplattformer.

Netthandelen er i vekst, og det dukker stadig opp nye plattformer. Vi ønsker å følge med på hva som skjer, og siden Temu er så populært, er det naturlig å inkludere dem i vår kontroll.

Trukket fra markedet

Temu har, på lik linje med de norske nettbutikkene som ble testet tidligere i år, trukket produktene Miljødirektoratet reagerte på fra markedet.

Michael Falk i Agera PR, svarer E24 på vegne av Temu. Han forteller at Temu, som selger varer direkte fra produsenter i Kina til sluttbrukere verden over, er fast bestemt på å følge alle relevante lover og forskrifter i de lokale markedene de selger varer til.

Del artikkel: