Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Kraftig økning i grensehandelen – 2,4 milliarder til søta bror

Mest av alt handler vi mat- og dagligvarer over grensa.
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Hvor mange penger la nordmenn igjen i Sverige i første kvartal, lurer du på? Jo, det har SSB tatt rede på i sin grensehandelstatistikk. Og tallet endte på intet mindre enn 2,4 milliarder kroner.

Dette gjelder altså perioden januar til og med mars i år, og er nesten en halv milliard kroner mer enn på samme tid i fjor. Det er imidlertid viktig å påpeke at en tidlig påske gjør at man sammenligner med lavere tall fra første kvartal i 2023 hvor påsken lå i andre kvartal.

ANNONSE

Påsken er høytid, også for grensehandel. Mange nordmenn tok turen over grensen for å handle både før, og i løpet av påsken. Årets påske var i 1. kvartal, mens den i fjor falt i 2. kvartal. Påskens plassering er derfor en viktig årsak til hvorfor grensehandelen var høyere i 1. kvartal i år sammenliknet med i fjor, sier seniorrådgiver Guro Henriksen i SSB.

204 millioner til kafébesøk og tjenester

I løpet av første kvartal dro nordmenn på 1,23 millioner dagsturer, hvilket er 327 000 flere enn på samme tid i fjor. Det betyr at man i snitt la igjen rundt 1939 kroner per dagstur. Og størst plass på kvitteringa tok mat- og dagligvarer.

Mat- og dagligvare utgjorde 44 prosent av grensehandelen i første kvartal. Deretter fulgte andre varer, kafé og restaurantbesøk og andre tjenester samt mineralvann og brus som de største varekategoriene.

I tillegg til å handle tar mange seg også tid til et kafé- eller restaurantbesøk eller til en frisørtime. Nordmenn brukte 204 millioner kroner på kafé- og restaurantbesøk og andre tjenester når de var på dagsturer til utlandet, sier Henriksen, før hun runder av:

Selv om handlebeløpet som er brukt på de ulike varekategoriene har økt for alle varegrupper fra 1. kvartal 2023 til 1. kvartal 2024, er sammensetningen av varekurven ganske lik mellom de to periodene, fortsetter Henriksen.

Del artikkel: