I følge en rapport fra World Economic Forum fra tidligere i år står moteindustrien for 5 prosent av alle utslipp globalt. Flere aktører i bransjen kjemper derfor hardt med å finne nye forretningsmodeller, som både skal få ned utslipp og generere inntekter samtidig.
En variant som har blitt stadig mer populær er leiemodellen, som beskrives som et mer bærekraftig alternativ. Men en studie i den finske journalen Environmental Research Letters mener at det ikke nødvendigvis er tilfellet. Leiemodellen kommer med "skjulte kostnader", som transport, emballasje og tørketrommel.
Vi burde se på utleie som second hand-shopping, sier Dana Thomas, forfatter av boken Fashionnpolis: The Prise of Fast Fashion, til The Guardian.
Utleie er dog et bedre alternativ enn "fast fashion"-modellen, slår den finske studien fast.
Våre resultater viser at det er minst effekt å oppnå med reduksjon og nest minst gjennom gjenbruk, når det kommer til global oppvarming. Resirkulering fører til relativt høye utslipp totalt sett.
Kan gjøres mer bærekraftig
Det finnes også måter å gjøre leiemodellen mer bærekraftig. Men da må selskapene se over logistikkjeden og passe på at den er så miljøvennlig som mulig. Da kan man få leiemodellen ned på samme nivå som det tradisjonelle second hand-salget.
Men hva er da mest bærekraftig? Her virker det å være en form for konsensus, da også den finske rapporten kommer frem til at det rett og slett er å kjøpe færre plagg og å ha de så lenge som mulig.
Vil du være miljøvennlig? Kjøp mindre, kjøp bedre, avslutter Dana Thomas.