Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Lokale butikker sliter - nå tar netthandelsbransjen grep

Haakon Skavhaug-Flender og Pia Åhlen.
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Coronaviruset rammer handelsbransjen hardt.

ANNONSE

Det spøker for et høyt antall lokale butikker i landet vårt om dagen. Mange butikker stenger dørene etter råd fra myndighetene, og vil som følge av dette gå konkurs. Er det nå butikkdøden vil ramme for alvor? Heldigvis er det flere aktører som ser det som sitt ansvar å bidra der de kan - og det bugner av lokalbutikker som finner veien til digitale løsninger om dagen.

Mystore.no har for eksempel innført et tiltak som lar lokalbutikker som ikke har nettbutikk fra før opprette nettbutikk kostnadsfritt med komplett løsning i seks måneder, og forteller om det ferske tilbudet som flere titalls butikker er i gang med å benytte seg av.

Vi har flere lokalbutikker som akkurat nå legger inn sine produkter, bygger nettbutikken og straks er klar til lansering. I tillegg er det flere titalls nettbutikker som er i oppstarten og så smått tar fatt på den samme jobben, sier Mystore.no til Ehandel.

Videre forteller de at tilbudet også ser ut til å være interessant for større aktører, og at bryggeriselskapet Mack bygget sin nettbutikk bare på et par dager. Nå selger og leverer de nordnorske drikkevarer hjem til folket i Tromsø og omegn. Mystore.no oppfordrer forbrukerne landet over til å støtte sine lokale butikker, og håper at deres tilbud kan være med og hjelpe de butikkene som ikke lenger kan holde dørene åpne, frivillig eller ei.

Situasjonen er åpenbart kritisk for mange. De sliter med å få ut produktene sine. Noen har valgt å stenge ned butikken helt, permittere, redusere åpningstidene eller kapasiteten. Det må være en forferdelig situasjon å være i. Samtidig ser man at flere av de som har muligheten til det, viser stor kreativitet og vilje til å gjøre ting på nye måter enten det er ved å starte nettbutikk eller ved å ta i mot bestillinger på e-post, Facebook m.m. for deretter å kjøre ut varene selv, sier Mystore.no.

LES OGSÅ: Ny tiltakspakke for næringslivet

Lanserer digitale handlegater og kjøpesentere

Mens søknadene tikker inn hos Mystore.no, er også en ny aktør kommet på banen. Shopping Norge AS har lansert sitt konsept, hvor hele handlegater og kjøpesentere skal flyttes inn i den digitale verden.

Gjennom sin plattform ønsker Shopping Norge å skape en løsning for fysiske butikker slik at de på en enkel måte skal kunne etablere seg på nett i fellesskap i enten en by, en handlegate eller et kjøpesenter. Også enkeltstående butikker er velkomne, og samles under paraplyen "Norgesgata".

Vi ønsker å vise tilknytning til lokal og regional identitet, og løfte frem hele gater gjennom vår løsning. Kundene skal få følelsen av å komme hjem når de kommer til vår nettbutikk. Det skal være funksjonelt, moderne og ha gode løsninger, sier Pia Åhlén, markedsekspert i Shopping Norge, til Ehandel.

I følge Åhlén skal det føles som å “komme hjem”. Foreløpig er de i gang i Harstad og Mysen, og i de respektive nettbutikkene vil man etterhvert finne både nettbutikker, butikker, restauranter og andre diverse tjenesteytere, samlet. 

Vi har over lenger tid visst at deler av handelsnæringen har hatt utfordringer og dette var en løsning for at de skulle kunne sikre sin omsetning på flere måter og for å kunne være bedre rustet i dårlige tider. Det vi ikke visste da, var det som kom til å skje i samfunnet og det som kommer til å ramme handels- og servicenæringen hardere enn noen gang tidligere, sier Åhlén.

Bak konseptet står Gustav Øhman og Fredrik Tveraaen sammen med ovennevnte. Åhlén forteller at de ikke kun leverer en nettbutikk-løsning, men at de også bidrar med veiledning og råd slik at butikkene skal være så godt rustet som mulig.

LES OGSÅ: Driver nettbutikk fra eget småbruk - satser stort i Norge

Nedgang på 74 prosent siden coronakrisen

Kassesystem- og omnikanalplattformen Front Systems har digitalisert butikker siden 2007 og omsatte for nesten 30 millioner kroner i 2018. Front Systems har salgstall fra 700 butikker i Norge, deriblant butikker som Ferner Jacobsen, Høyer, Accessorize og Holzweiler.

I deres oversikt kan vi se at totalomsetningen i butikkene som bruker Front Systems har gått ned med 74 prosent siden coronakrisen, og av de butikkene som fortsatt har noe aktivitet, ligger omsetningen på 40 til 50 prosent av normalen.

Siden corona-tiltakene startet har det vært en økning på 100 prosent i nettsalget til disse butikkene, men produktsjef i Front Systems, Haakon Skavhaug-Flender, bemerker at man ikke skal la seg lure av prosenten, da denne økningen er langt i fra den nedgangen som har vært i fysisk butikk.

Front Systems merker også stor pågang fra butikker som ønsker å komme på nett for å redde omsetningen. 

Vi tilbyr en hjelpepakke for de som vil selge på nett i form av gratis integrasjon med Shopify og Miinto i 60 dager. Vår partner, Miinto, er spesielt aktuell nå da de støtter lokale butikker, samtidig som de konkurrerer mot utenlandske nettgiganter, sier Skavhaug-Flender til Ehandel.

Moteplattformen miinto.no har som et tiltak gjort det kostnadsfritt for butikker å åpne nettbutikk gjennom deres plattform frem til og med 30.april. Omtrent 140 butikker som er registrert hos Front Systems selger varer gjennom Miinto, og disse butikkene ser foreløpig en stor økning i omsetningen gjennom denne kanalen.

Vi er også blitt gjort oppmerksomme på 24Nettbutikk.no lanserte et gratistilbud på nettbutikk for sine kunder allerede 20. mars.

Vi er nå i full gang med å hjelpe en rekke fysiske bedrifter over på nett. Vi ser at disse butikkene har muligheter til å komme seg i gang med salg på få dager, sier Bjørn Richardsen i 24Nettbutikk.no til Ehandel.

LES OGSÅ: Fullt hos Fretex - nå storsatser ny vintagebutikk

Del artikkel: