Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Mange begynner å bli mektig lei - vil forby Black Friday

Are Vittersø, daglig leder i Prisjakt.
Foto: Prisjakt
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Samtidig spås det at rekorder vil slås.

ANNONSE

Hele 1,8 millioner voksne nordmenn skal handle på Black Friday i år. Dette er 10 prosent flere enn i 2019, og fem prosent flere enn i fjor. Tallene kommer frem i en undersøkelse gjennomført av Opinion på vegne av Prisjakt.

Samtidig avsløres en stor motstand mot årets shoppingfest - og 46 prosent av de spurte i undersøkelsen ønsker å støtte et lovforslag som forbyr Black Friday.

Vi gjennomfører denne undersøkelsen for sjette året på rad. Aldri tidligere har flere nordmenn svart at de kommer til å benytte seg av tilbudene under Black Week og på Black Friday. Samtidig vokser slitasjen og motstanden i befolkningen og blant de som driver butikk, sier Are Vittersø, daglig leder i Prisjakt, i en pressemelding.

Dessuten mener hele 66 prosent at det er for mye reklame i løpet av denne uken, og halvparten mener det kunne vært en god idé om myndighetene tok grep og lovregulerer slike store salgskampanjer.

Selv om oppslutningen om Black Week er veldig høy, og at vi paradoksalt nok går mot nok en rekord i år fordi pandemi-restriksjonene er borte fra de fysiske butikkene, viser undersøkelsen vår med all tydelighet at mange begynner å bli mektig lei. Det handler aller mest om økt klima-, miljøbevissthet og overforbruk, men også om økende reklametretthet, sier Vittersø.

Det er aldersgruppene 18-29 år og 30-39 år som vil være best representert i butikkene denne uken. 50 prosent av de spurte i undersøkelsen svarer at de vil handle både i fysiske butikker og i nettbutikker. Dette er dobbelt så mange som i fjor, som mest sannsynlig bunner i at landet er gjenåpnet og at mange føler seg trygge i de fysiske butikkene.

Nettbutikkeiere vil også forby Black Friday

Samtidig som vi går inn i denne uken som er forventet å slå atter salgsrekorder, vil mange nordmenn bli hjemme og la være å benytte seg av tilbudene som tilbys. Også de som driver nettbutikk.

Når det kommer til lovforslaget om å forby selveste Black Friday, er det størst andel kvinner, spesielt over 60 år, som ville støttet et slikt lovforslag.

Prisjakt gjennomførte dessuten en undersøkelse blant nettbutikkeiere i Norge og Sverige. Her kommer det frem at 78 prosent av de spurte føler seg presset til å delta på Black Friday, og 61 prosent er enige i at hele shoppingfesten bør forbys. 56 prosent mener Black Friday er i ferd med å utspille sin rolle.

Del artikkel: