Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Markedsplassen om revolusjonen: "Kjøper mer brukt enn noensinne"

Bruktekspert og leder i FINN torget, Kathrine Opshaug Bakke. // Foto: Presse
1,5 millioner nordmenn kjøpte brukte klær det siste året.
Jimmy Andersson
jimmy@netthandel.no

Vi kjøper færre klær og mer brukt. Det viser den årlige undersøkelsen fra Opinion, gjennomført på oppdrag fra markedsplassen Finn.

Årets bruktundersøkelse viser at holdningsendringen mot å kjøpe mer brukte klær fortsetter i høyt tempo, og hele 6 av 10 av den voksne befolkningen har nå kjøpt brukte klær. Når det samme spørsmålet ble stilt i fjor, landet tallet på 51 prosent.

ANNONSE

Samtidig har hele 1,5 millioner av den norske befolkningen over 16 år kjøpt brukte klær det siste året, noe som tilsvarer en av tre personer.

At årets undersøkelse viser at vi kjøper mer brukt enn noensinne bekrefter det vi ser på bruken av markedsplassen vår, og viser at samfunnet er kommet langt i en holdningsendring der det å kjøpe brukt blir normalisert, sier bruktekspert og leder i Finn torget, Kathrine Opshaug Bakke.

Kjøper færre plagg

Et funn som utpeker seg i årets undersøkelse, er at kjøpsfrekvensen av klær generelt har sunket betydelig de siste årene. Dette betyr at vi i Norge kjøper klær sjeldnere enn før. Kun 12 prosent av de spurte sier at de kjøper klær månedlig eller oftere, mot 21 prosent i fjor.

De yngste mellom 16 og 22 år er likevel de som kjøper klær oftest, uavhengig om de er nye eller brukt. Samtidig ser man at det er i denne aldersgruppen forbruket av klær har sunket mest. Undersøkelsen viser også at 70 prosent i denne aldersgruppen har kjøpt brukte klær blant sine siste 10 kjøp.

Selv om de yngste fortsatt har det høyeste forbruket av klær, er de heldigvis også samtidig bevisste på å handle brukt. Undersøkelsen i år viser at 1 av 4 faktisk foretrekker å kjøpe brukte klær fremfor nye, og det er spesielt de yngste i befolkningen som er positive til dette, sier Opshaug Bakke.

Best i klassen

Årsakene de som kjøper brukt oppgir er de samme som tidligere, nemlig at det er billigere enn nytt og at det er best for miljøet å kjøpe brukt.

Halvparten av befolkningen sier at negative konsekvenser for klimaet påvirker deres forbruk av klær på den måten at de kjøper færre plagg eller brukte plagg.

Undersøkelsen viser også at kvinner fortsatt er i særklasse når det gjelder bruktkjøp, sammenliknet med menn. Kun 47 prosent av mennene som er spurt har noen gang kjøpt brukte klær, mens 70 prosent av kvinnene sier de har kjøpt brukt i årets undersøkelse.

Vi vet at flest kvinner handler på Finn, både til seg selv og sine barn. Årets undersøkelse viser at over halvparten av de spurte handler brukt til sine egne barn. Dette kan også være noe av forklaringen på hvorfor kvinner mellom 30-49 år er den målgruppen som handler mest brukt da de også handler brukt på vegne av andre i familien, sier Opshaug Bakke.

Del artikkel: