Meta får 14 milliarder i rekordbot: ”Svært alvorlig”

Vil anke dommen.

Meta har fått en ny rekordbot. Det er Irlands datatilsyn som har bøtelagt tech-giganten og boten lander på 1,2 milliarder euro, rett over 14 milliarder norske kroner.

Årsaken skal være håndteringen av brukerdata. Ifølge myndigheten har ikke Meta "tatt hensyn til risikoen til risikoen rundt de grunnleggende rettighetene" til Facebooks EU-brukere.

Annonse

European Data Protection Board (EDPB) fant Metas brudd som svært alvorlige ettersom det gjelder overføringer som er systematiske, repeterende og kontinuerlige. Facebook har millioner av brukere i Europa, så volumet av personlige data som overføres er enormt. De enestående bøtene er et sterkt signal til organisasjoner om at alvorlige overtredelser har vidtrekkende konsekvenser, sier Andrea Jelinek, EDPB Chair.

I bunn og grunn handler det altså om at Facebook har overført brukerdata til USA. Noe som tidligere har vært beskyttet via den såkalte overenskommelsen "Privacy Shield". Den har dog siden 2020 vært pekt ut som ulovlig av EU, men Meta har fortsatt å overføre data.

Meta har truet med å forlate EU dersom de ikke får sende over brukerdata til USA. En ny avtale er under forhandling mellom USA og EU om hvordan brukerdata skal håndteres. Denne avtalen forventes først å være på plass innen de kommende månedene.

Vi kommer til å anke dommen, inklusive de umotiverende og unødvendige bøtene, skriver Meta i en uttalelse.

Den nye dommen skal kun gjelde Facebook, ikke Metas andre sosiale plattformer som Whatsapp og Instagram.

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!