Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Midt i krisen - detaljhandelen økte kraftig

Foto: Istock
therese.karlsrud.haugen

Coronatiltak hindret ikke nordmenn i å shoppe.

ANNONSE

Omsetningsvolumet i detaljhandelen økte med 4,8 prosent fra mars til april. Dette til tross for at hele aprilmåned var preget av strenge tiltak og nedstenginger. Det viser sesongjusterte tall fra SSB.

Hele påskemåneden april var preget av tiltak mot spredning av Koronaviruset med strenge reiserestriksjoner og forbud mot å gjennomføre de fleste kultur- og idrettsarrangementer. Den kraftige veksten i detaljhandelen for april tyder på at nordmenn endret sitt konsummønster i retning av å bruke mindre på kjøp av tjenester til fordel for økt varekonsum innenfor enkelte varegrupper, skriver SSB.

LES OGSÅ: Salget øker - XXL kaller tilbake permitterte ansatte

Byggevarer og sport trekker opp

Bransjer som har bidratt til å trekke veksten opp er butikker med salg av byggevarer, etterfulgt av butikker med salg av sportsutstyr og fritidsbåter. Vekst var det også for salg av klær, blomster og planter, netthandel og møbler.

Bransjer som derimot skal ha opplevd en nedgang i sesongjustert volum i april var apotek og bensinstasjoner.

Etter en meget sterk måned for apotek i mars var omsetningsvolumet tilbake på et mer normalt nivå i april. Utbredt bruk av hjemmekontor og mindre sosialt samvær grunnet smittevernstiltak har trolig bidratt til mindre bilkjøring i april, og derav lavere omsetningsvolum for bensinstasjoner. Butikker med salg av optiske artikler bidro også på nedsiden, skriver SSB.

LES OGSÅ: Kraftig vekst i sminkesalget på nett

Stor variasjon mellom land

I mars viste tall for Norge en nedgang på 0,9 prosent. Dette til sammenligning med våre naboland Danmark og Sverige, hvor nedgangen var på 1,3 og 2,3 prosent i samme periode.

Tall fra Eurostat, statistikkontoret i EU, viser samtidig at landene i eurosonen opplevde en samlet nedgang på hele 11,2 prosent i mars. Fallet var særlig kraftig i landene som har vært hardt rammet av pandemien, som Italia, Frankrike og Spania.

Del artikkel: