Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Nå begynner innspurten: ”Vil handles for 19 milliarder”

therese.karlsrud.haugen

Julehandelen falt i forrige uke.

ANNONSE

Butikkomsetningen i kjøpesentrene falt med 2,3 prosent i uke 50, sammenlignet med i fjor. Det viser de foreløpige resultatene fra Virkes julehandelsstatistikk, utarbeidet av Kvarud Analyse.

Handelen i de to første ukene av desember har likevel en samlet vekst på 4,8 prosent, men nå venter innspurten. Hele 30 prosent av desemberhandelen blir tradisjonelt gjort den siste uken før julaften.

Kalenderforskyvning gjorde at lønns- og pensjonsutbetalinger kom to dager lenger ut i uke 50 i år, enn i fjor. Det gjorde at handelen ble lavere. I tillegg kan dette være et tegn på at mange har vært flinke og handlet julegavene tidlig i år, for å spre handlingen og dermed gjøre det lettere å holde avstand, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel, i en pressemelding, og fortsetter:

Fra tidligere år vet vi at nordmenn kjøper mest julegaver den siste uken før jul. Hvis prognosene våre slår til vil det bety at det fra fredag til julaften vil handles for 19 milliarder. I innspurten av julehandelen er det viktig at folk fortsetter med å være flinke til å holde avstand og god hånd- og hostehygiene.

Virkes beregning bygger på resultat fra 190 norske kjøpesentere.

"Største nedgangen"

Kategorien mat og drikke gjorde det sterkt også i uke 50 med en omsetningsvekst på 15,7 prosent, sammenlignet med samme uke i fjor. Hus og hjem, som har hatt en sterk julehandel frem til uke 50, hadde en vekst på beskjedne 1,8 prosent.

Rekordresultatene fortsetter for de som lever av det vi putter i kroppen, mens det som lever av det vi putter i hjemmet stagnerer. Det kan tyde på at Ola og Kari legger vekt på å kose seg med god mat og drikke, og har gjort ferdig mye av jobben for å få julestemning i hjemmet, sier Andersen i handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

I klær-, sko- og veskebutikkene falt omsetningen med hele 21,9 prosent. Omsetningen i spesialbutikkene, det vil si sportsbutikker, apotek, blomsterbutikker, parfymerier, bokhandel, gullsmedbutikker osv, var 8,1 prosent lavere enn i fjor.

Færre julebord og mange på hjemmekontor gjør at de som lever av det vi putter på kroppen har tøffe tider, dette er den største nedgangen vi har sett siden uke 46. Spesialbutikkene, som blomsterforretninger, apotek og bokhandler, fikk en skikkelig nedtur i uke 50 etter å ha hatt en god start på julehandelen, sier Andersen.

Del artikkel: