Bedrifter som er rammet av pandemien kan fra og med i dag søke om tilskudd gjennom kompensasjonsordningen for næringslivet. Regjeringen har forlenget ordningen ut april.
Ordningen dekker inntil 70 prosent av faste unngåelige kostnader for september og oktober, og 85 prosent for november og desember. Bedrifter som har papirene i orden, skal kunne få pengene inn på konto innen få dager.
Jeg vet at mange har ventet utålmodig på økonomisk støtte. Næringslivet vårt sliter fortsatt i motbakke, og jeg håper og tror mange vil søke om tilskudd nå når kompensasjonsordningen åpner. Ordningen er slik at de hardest rammede bedriftene får mest støtte. Kompensasjonsordningen er laget så bred som mulig for å hjelpe de fleste som har stort omsetningsfall som følge av pandemien, sier næringsminister Iselin Nybø, i en kommentar.
Periodene det nå kan søkes om går fra september til desember 2020 og bedrifter kan søke om kompensasjon helt frem til 14. mars.
Nå ser vi fram til å komme i gang for å bistå et kriserammet næringsliv. Vi har gjennomført flere tester for å sikre at alle kontrollmekanismene i løsningen er på plass og at utbetalingen fungerer godt, sier direktør i Brønnøysundregistrene, Lars Peder Brekk.
Støtten beregnes med utgangspunkt i foretakets faste, uunngåelige kostnader, ganget med omsetningsfall i prosent og ganget med en justeringsfaktor. Når omsetningsfallet inngår i beregningsmodellen, vil støtte øke dersom strengere smitteverntiltak fører til at bedriftene får høyere omsetningsfall. I skrivende stund er det tildelt 142 tilskudd fra ordningen.
"Må vare så lenge bedriftene hindres i å drive normalt"
NHO er glad for at regjeringen har åpnet for søknader, men peker på at ordningen burde vare lenger enn april.
Bedriftene trenger forutsigbarhet, det er derfor bra at det fra og med i dag har åpnet for søknader for kompensasjon og at pengene kommer til bedriftene raskt. Men ordningen må vare så lenge smitteverntiltakene forhindrer bedriftene fra å drive normalt, sier administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, i en pressemelding.
Han mener også at det er flere vekst- og gründerselskaper som ikke er omfattet av ordningen.
I tillegg må flere faste kostnader kompenseres, som for eksempel kostnader knyttet til smitteverntiltak, renhold og for varer som må destrueres på grunn av smitteverntiltak, avslutter Almlid.