Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Nå stenger handelen ned igjen - ”en påkjenning”

Foto: Biltema
therese.karlsrud.haugen

"En meget krevende situasjon "

ANNONSE

Butikker, serveringssteder og skoler i Oslo må denne uken stenge ned igjen. Det varslet byrådsleder Raymond Johansen i en pressekonferanse søndag.

I Oslo har kjøpesentre og varehus vært stengt siden slutten av januar, men etter at hver enkelte kommunene fikk ta tilbake kontrollen for et par uker siden fikk enkeltstående butikker åpne også i hovedstaden. Gleden ble imidlertid kortvarig og i går måtte alle Oslo-butikker stenge dørene frem til 15. mars.

Snart ett år etter at pandemien brøt ut i Norge, forteller Elkjøp-sjef Fredrik Tønnesen at situasjonen begynner å ta på.

De to neste ukene tror jeg vil bli en meget krevende situasjon for oss og alle andre. De siste ukene har vi stengt, åpnet og stengt igjen. Det er klart at dette er en påkjenning for mine medarbeidere. Vi skulle ønske bransjen ble tatt med på råd, før politikerne velger å stenge ned alle butikkene, sier han til Ehandel.

Elektronikksalget holder seg likevel stabilt og Elkjøp har som mange andre innført en rekke alternative måte å handle på i løpet av det siste året, som for eksempel Klikk & Hent på parkeringsplass og live shopping.

Vi har gjort flere tiltak hos oss for å sørge for en trygg handel for kundene våre og en trygg arbeidsplass for våre ansatte. I tillegg til «Klikk og Hent» og Live shopping, har vi restriksjoner på hvor mange som kan være inne i butikkene til enhver tid og vi har i perioder leid inn vakter for å sikre at alle holder avstand i køene utenfor og i våre butikker. Bruk av munnbind, hyppig vask og bruk av håndsprit er vi nøye med, det ser vi også at våre kunder er gode på å ta ansvar for, og legger til:

Som følge av restriksjonene som kom i helgen, hvor vi igjen dessverre blir tvunget til å stenge butikker, gjør det krevende. Det viktigste for oss nå, har vært å finne alternative arbeidsoppgaver til så mange som mulig. Jeg har tidligere uttalt at jeg har vært bekymret for mine ansattes helse som følge av endringene som har kommet på kort tid de siste månedene. Det verste man kan stå i er usikkerhet, og det ønsker jeg overhodet ikke for medarbeiderne mine. Det er den enorme innsatsen til alle i Elkjøp Norge som gjør at jeg beholder min positivitet, men det er klart at det røyner på.

Nabokommuner følger etter

I dag har også kommunene Lillestrøm og Lørenskog gjort det klart at de kommer til å følge etter coronatiltakene til Oslo, med stengte butikker og serveringssteder. Den norskeide elektrokjeden Power forteller at dette er noe de har vært forberedt på.

Butikkene våre i Oslo er nå stengt, og vi har vært forberedt på å måtte stenge nærliggende butikker, som Slependen, Strømmen og Lørenskog. Siden vi har vært i denne situasjonen tidligere, er vi godt forberedt, sier Siri Røhr-Staff, PR- og kommunikasjonssjef i Power.

I følge Power skal kjeden ha levert tilfredstillende resultater til tross for corona og flere lockdowns.

Våre kunder kan fortsatt kjøpe det de trenger av elektronikk via chat og nett. Varene kan de hente hos oss etter kort tid, eller få dem levert hjem. Flere av de stengte butikkene har også drive thru, hvor du kan få varene levert rett i bilen. Forrige runde med lockdown ga gode resultater for oss, til tross for stengte butikker. Vi selger varer som folk trenger og som må være tilgjengelig, lockdown eller ei, sier Siri Røhr-Staff.

Selvsagt er ikke denne situasjonen gunstig for noen av oss som driver butikk, men dette er en dugnad, og da må alle bidra og gjøre det som er nødvendig, selv om det er tøft og vanskelig.

Klikk & Hent holder hjulene i gang

Netthandel og Klikk & Hent har blitt redningen for mange handelsaktører under lockdown. Biltema er en av kjedene som har en godt etablert drive in-løsning for dette, hvor kunden bestiller og betaler på nett og får varene utlevert i bilen.

Med Kjøp og Hent Drive in har vi Oslo klart å opprettholde 35 prosent av salget, og har så langt bare måttet permittere i underkant av halvparten av våre ansatte. Vi håper nå selvsagt at smitten vil gå ned, og ser frem til vi kan åpne som vanlig når det blir mulig, sier Monica Videm, markedsansvarlig i Biltema.

Møbelkjeden IKEA har hatt tre av syv varehus stengt under den siste smittebølgen, noe de beskriver som veldig utfordrende.

Det er vanskelig å tilby et fullgodt tilbud av våre produkter og tjenester. Med stengte varehus driver vi selvsagt med røde tall umiddelbart og dominoeffekten bakover i vår leverandørkjede blir merkbar, sier Market Area Manager i IKEA, Lars Midttun.

Furuset som er varehuset med mest besøk og størst omsetning, må holde stengt og nå er også planleggingsstudioet i Akersgata stengt. Vi har så langt ikke permittert noen, og gjør alt vi kan for å holde ansatte i gang med nye oppgaver. Vi snur oss rundt og fokuserer digitale løsninger og tjenester som klikk og hent.

Klessalget falt 27 prosent

Motebransjen er kanskje en av de som har slitt mest gjennom pandemien. I følge Virke falt klessalget med 27 prosent i januar, mens skobutikkene fikk en nedgang på 16 prosent og kjøpesentrene 7 prosent.

H&M, har som følge av av nye restriksjoner måttet stengte 14 butikker i Oslo fra tirsdag. Dette er i tillegg til 10 butikker på kjøpesentre som er midlertidig stengt på grunna av tiltakene i kommunen.

Helsen og sikkerheten til våre kolleger og kunder er vår høyeste prioritet, og H&M-gruppen følger alle nasjonale og lokale myndigheters retningslinjer. Vi stoler på deres vurdering av situasjonen. Det er en krevende situasjon med permitteringer i Oslo, og vi følger opp våre berørte medarbeidere, sier Thea Kjendlie, pressekontakt i H&M.

Del artikkel: