Næringslivet kan nå ta i bruk frihandelsavtalen med Storbritannia

Etterlengtet, sier næringsministeren.

I sommer ble den historiske frihandelsavtalen med Storbritannia signert, og fra og med i dag kan næringslivet ta i bruk avtalen som skal sikre at norske bedrifter får like god tilgang til det britiske markedet som de andre EU-landene.

Dette er gode og etterlengtede nyheter for norske bedrifter og arbeidsplasser. Forutsetningene er nå på plass for at handelen med en av våre viktigste handelspartnere kan fortsette å vokse, sier næringsminister Jan Christian Vestre, i en pressemelding.

Annonse

Frihandelsavtalen bidrar til forutsigbarhet for norske investorer, tjenesteleverandører, bedrifter og forbrukere etter Brexit. Avtalen vil blant annet legge til rette for at norske bedrifter kan etablere seg og selge tjenester i Storbritannia under forutsigbare rammevilkår, og på samme måte legge til rette for at britiske virksomheter kan fortsette sin virksomhet i Norge.

LES OGSÅ: Historisk frihandelsavtale undertegnet - Norges mest omfattende

Samhandelen, investeringene og næringssamarbeidet med Storbritannia bidrar til økt verdiskaping, sysselsetting og innovasjon i Norge, sier Vestre, og uttaler videre:

Selv om avtalen ikke erstatter den viktige tilknytningen vi hadde gjennom EØS-avtalen, sikrer den norske bedrifter minst like god tilgang til det britiske markedet som EU-landene. Dette er avgjørende for at norsk næringsliv skal være konkurransedyktig ute i verden.

For norske industribedrifter betyr det videreført tollfrihet, og det skal dessuten bli lettere å få tollfritak ved eksport til Storbritannia.

I 2020 eksporterte norske bedrifter varer for nesten 135 milliarder kroner til Storbritannia, som etter EU er Norges viktigste enkeltmarked.

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!