Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Næringslivet kan nå ta i bruk frihandelsavtalen med Storbritannia

Næringsminister Jan Christian Vestre.
Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Etterlengtet, sier næringsministeren.

ANNONSE

I sommer ble den historiske frihandelsavtalen med Storbritannia signert, og fra og med i dag kan næringslivet ta i bruk avtalen som skal sikre at norske bedrifter får like god tilgang til det britiske markedet som de andre EU-landene.

Dette er gode og etterlengtede nyheter for norske bedrifter og arbeidsplasser. Forutsetningene er nå på plass for at handelen med en av våre viktigste handelspartnere kan fortsette å vokse, sier næringsminister Jan Christian Vestre, i en pressemelding.

Frihandelsavtalen bidrar til forutsigbarhet for norske investorer, tjenesteleverandører, bedrifter og forbrukere etter Brexit. Avtalen vil blant annet legge til rette for at norske bedrifter kan etablere seg og selge tjenester i Storbritannia under forutsigbare rammevilkår, og på samme måte legge til rette for at britiske virksomheter kan fortsette sin virksomhet i Norge.

LES OGSÅ: Historisk frihandelsavtale undertegnet - Norges mest omfattende

Samhandelen, investeringene og næringssamarbeidet med Storbritannia bidrar til økt verdiskaping, sysselsetting og innovasjon i Norge, sier Vestre, og uttaler videre:

Selv om avtalen ikke erstatter den viktige tilknytningen vi hadde gjennom EØS-avtalen, sikrer den norske bedrifter minst like god tilgang til det britiske markedet som EU-landene. Dette er avgjørende for at norsk næringsliv skal være konkurransedyktig ute i verden.

For norske industribedrifter betyr det videreført tollfrihet, og det skal dessuten bli lettere å få tollfritak ved eksport til Storbritannia.

I 2020 eksporterte norske bedrifter varer for nesten 135 milliarder kroner til Storbritannia, som etter EU er Norges viktigste enkeltmarked.

Del artikkel: