I lys av den pågående politietterforskningen av Idar Vollvik og hans selskaper Vovi AS og Ludostore.no, mener Farmasiet-sjef Hans Kristian Furuseth at debatten rundt munnbind har dreid i feil retning. Nå understreker han viktigheten av faglig tyngde og kompetanse når det selges medisinsk utstyr.
Det er viktig å vite at det er stor forskjell på å selge munnbind og å selge strandhåndklær, blomsterpotter og mansjettknapper med julenisse-motiv, skriver Furuseth i et innlegg.
Debatten har vokst frem etter at Idar Vollvik ble pågrepet for å ha ommerket ikke-medisinske munnbind og solgt disse videre som medisinske munnbind for et par uker siden. Leggemiddelverket har nedlagt omsetningsforbud mot all markedsføring og omsetning av medisinske munnbind fra Vovi AS, Ludo Store AS og Norske nettbutikker AS.
Den pågående politietterforskning av Idar Vollvik og hans to selskap, Vovi AS og Ludostore, er ikke bare alvorlig for dem selv, men for alle som selger munnbind. Uerfarne og useriøse aktører gjør nemlig at mange nordmenn stiller seg tvilende til kvaliteten på et såpass helsekritisk produkt som munnbind. Og det er ikke noe vi skal ta lett på, sier Furuseth.
"Har ikke pakket om"
Vollvik har nektet straffskyld, men erkjent at han har pakket om munnbindene. I et intervju med E24 forklarer han dette med at "alle" pakker om munnbind. Farmasiet er klare på at dette ikke er vanlig praksis hos dem:
Nei, vi har ikke pakket om munnbind. Vi har heller ikke gjort anbrudd slik som man har sett mange andre steder, sier Hans Kristian Furuseth, til Ehandel.
I følge regelverket skal ompakking av medisinske munnbind kun skje etter avtale med produsent, som har ansvar og kontroll for å sikre kvalitet. Det er også forskjell på medisinske munnbind.
Det er forskjellige typer medisinske munnbind. De til personlig bruk skal være CE-merket som medisinsk utstyr. Det skal være merket med etikett og bruksanvisning på norsk. Det er importører og distributører som har plikt til å kontrollere at rett merking og dokumentasjon følger med utstyret, sier Tove Gullstein Jahr, enhetsleder i Legemiddelverket.
Legemiddelverket meddeler at de aldri har opplevd lignende sak tidligere.
Vi har aldri tidligere sett eksempler på at noen har mottatt en vare merket som ikke-medisinske munnbind, ommerket og videresolgt varen som medisinske munnbind, sier Gullstein Jahr.
Mer ansvar
Farmasiet-sjefen mener at uenighet om munnbind bør handle om faglige vurderinger knyttet til om de fungerer, fremfor å diskutere hvorvidt munnbindene som selges er humbug eller ikke. Han tror likevel de fleste ser forskjell på seriøse og useriøse aktører og meddeler at salget til Farmasiet ikke er påvirket av saken.
Vi har ikke blitt rammet, men det har vært noen få kunder som har stilt spørsmål i etterkant. I det store og det hele tror jeg de aller fleste ser forskjell på et apotek og en ny nettside som begynner å selge munnbind midt i koronapandemien.
Nå håper Furuseth at nye aktører tar mer ansvar fremover.
Jeg håper at de nye aktørene som har begynt å selge medisinsk utstyr tar innover seg ansvaret de har, og at det er et vanskelig marked de opererer i med mye feilaktig dokumentasjon og dokumentforfalskning.
Mandag formiddag opplyser VG at munnbindene som er testet i Vollvik-saken har bedre kvalitet enn fryktet, men at siktelsen opprettholdes. Legemiddelverket meddeler at det heller ikke påvirker omsetningsforbudet.