Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Nettbutikkene avslører: Dette tenker de om å selge på Amazon

therese.karlsrud.haugen
therese@ehandel.com

"Det skal litt til at vi får lønnsomhet der"

ANNONSE

Det har lenge vært spekulasjoner om når Amazon vil innta Norge og Norden for øvrig. For noen uker siden bekreftet den amerikanske nettgiganten at planen er å lansere en svensk side i løpet av høsten. Mye tyder på at dette også blir selskapets inngang til resten av Norden.

Eksperter har lenge uttrykt at norske nettbutikker ikke er klare for Amazons inntog, men de siste ukene har man også snakket om mulighetene som finnes på plattformen med å nå ut til nye markeder. Likevel finnes det helt klart noen ulemper med å bli en av mange tusen andre aktører på en stor og global plattform.

LES OGSÅ: Amazonekspert: Derfor er Nordisk lansering gode nyheter

Vi i Ehandel har forhørt oss med et knippe norske nettbutikker. Hva tenker de om å selge på plattformen? Og hvilke fordeler og ulemper ser de med å samarbeide?

Vi har bare såvidt regnet litt på det, men ser det ikke som sannsynlig at vi gjør det i umiddelbar fremtid. Vi har rimelige produkter og det skal litt til at vi får lønnsomhet der. Det er nok mest gunstig for de med litt større handlekurver enn oss. Vi ønsker aller helst å holde oss til egen kanal, dersom det lar seg gjøre, sier Berit Sjøvik, daglig leder i MakeupMekka.

Nei, vi skal ikke på Amazon i Norge. Vi jobber DTC, eier idag kundereisen og merkevaren, og det skal vi fortsette med i Norge, sier Timm Wold, daglig leder for nettbutikken og sminkermerke til Linda Johansen.

Vi har ingen umiddelbare planer om å selge på Amazon. Vi solgte gjennom Amazon tidligere i USA som frittstående butikk, men flere faktorer gjorde at vi sluttet med det. Det er blant annet vanskelig å skreddersy brukeropplevelsen slik som i egen nettbutikk og man mister mange muligheter for god kundekommunikasjon- og markedsføring når informasjonsinnhenting og kjøp blir gjort på Amazon. Samtidig tar de en ganske stor andel av salget kun som formidler, sier Steinar Bukve Witsø, daglig leder i Amok.

"Ikke utenkelig"

Det er likevel noen som ser på Amazon som en mulig kanal på sikt.

Ettersom vi har begynt med egenproduksjon de siste årene er vi ikke stresset for at Amazon kommer til Norden. For å være konkurransedyktige kommer unikt design, og egen merkevare til å være svært viktig for oss. Vi kommer til å fortsette å bygge designkolleksjoner sammen med influencere og fokuserer på å lage produkter man ikke kan finne andre steder enn hos oss. Det er ikke utenkelig for oss å selge våre varer via Amazon etterhvert hvis marginene tillater det, sier Maren Smedshammer, markedsansvarlig i MyMuse.

Turtøysprodusenten Stormberg annonserte for noen uker siden at de kommer til å etablere seg på Amazon UK i løpet av høsten.

I Stormberg er vi opptatt av å tilrettelegge for kundenes behov og kjøpsmønster. Vi ser ikke på Amazon som en trussel, heller som en mulighet. Handel og kjøpsvaner er kontinuerlig i utvikling, og vi har lenge sett at store digitale markedsplasser som Amazon har vokst frem, uttalte Hege Ekberg Nilsen, i midten av august.

"Forbrukerne er ikke så lettlurte"

De norske nettbutikkene er enig om at det viktigste for dem er å fokusere på egne merkevarer og levere best mulig kundeopplevelse.

Til syvende og sist er ikke forbrukerne så lettlurte - de ønsker kvalitet, rimelige priser og en god handleopplevelse med produktene levert raskt, rett hjem i fanget. Der er vi og vi har skapt oss en fin tydelig nisje der vi er svært konkurransedyktig innen kosmetikk, sier Sjøvik i MakeupMekka.

Uten å virke naiv, så er fokuset til oss i Get Inspired alltid hva vi kan gjøre bedre, uavhengig av innenlandske eller utenlandske aktører. Noen bransjer frykter nok Amazon mer enn andre vil jeg tro, sier Sindre Landevåg, daglig leder i Get Inspired.

Siden vi er både merkevare eier, og selger direkte til kunde uten andre mellomledd, er våre fokusområder å utvikle gode hudpleie/makeup produkter, og samtidig utvikle og forbedre kundereisen gjennom nettbutikken vår, sier Wold hos LindaJohansen.no.

Elektronikkjeden Elkjøp har lenge forberedt seg på gigantens ankomst og ønsker konkurransen velkommen. Kjeden trekker frem sin omnikanal som et sterkt fortrinn, spesielt løsningen med klikk- og hent.

Som markedsleder innen elektronikk i Norden og i førersetet for utviklingen innen varehandelen, med en sterk satsning på- og vekst innen en omnikanal handleopplevelse, har vi tro på egne evner og våre kunders tillit, til å fortsette suksessen på egen hånd. Vi har samtidig stor respekt for Amazon og deres inntog. De vil påvirke både markedene og oss. I hvilken grad vet vi ikke ennå, men dette handler først og fremst om kunden. Konkurranse gjør oss enda bedre og vi vil fortsette å jobbe ut ifra kundens behov og forventninger, med fokus på kombinasjonen av netthandel og fysisk tilgjengelighet over hele Norden.

Ehandel har også søkt Komplett for en kommentar.

Amazon Prime

Flertallet av nettbutikkene vi har snakket med har altså ingen umiddelbare planer om å selge på Amazon, men de fleste uttrykker at de har vært forberedt på en Norden-lansering over lengre tid og er klare for konkurransen.

Det som opptar flere er hvorvidt Amazon også vil lansere Amazon Prime når de nå inntar Norden. Dette er Amazons medlemskap med kundefordeler som rask og fri frakt, ubegrenset streaming av tv og musikk og andre eksklusive tilbud.

Vi har selvsagt vært forberedt på at Amazon kommer, det er jo som forventet. Vi følger med og synes utviklingen blir interessant, hvordan dette vil endre konkurransesituasjonen i Norden og hvilke kategorier som vil merke det mest. I tillegg blir effekten av Amazon Prime viktig å følge med på, sier MakeupMekka-sjefen.

Spennende at de lanserer i Norden, og det blir spennende å se om de lanserer Amazon Prime i Norden. Når man ser hva som har skjedd i Tyskland, så er det en utopi og ikke tro at det samme skjer i Norge på sikt, det vil si at store netthandelsaktører som Elkjøp, Komplett, Blivakker etc kommer til å få det tøft, sier daglig leder Wold i Linda Johansen.

"Skal gi nordiske nettbutikker samme kraft"

I Norden har Schibsted lansert Svosj, som er et tilsvarende abonnement for nordiske nettbutikker med eksklusive tilbud og fri frakt.

SVOSJ styrker nordiske nettbutikker gjennom å forenkle en av de største utfordringene i handlehverdagen - uforutsigbare fraktpriser. Vi vet at fri frakt har vært en viktig driver for Amazon, og SVOSJ skal gi nordiske nettbutikker den samme kraften, sier Cathrine Laksfoss, CEO i Schibsted Distribusjon.

LES OGSÅ: Schibsted om Svosj-tjenesten: "Vi planlegger å ta en god andel av Norges aktive netthandlere"

Når Amazon nå komme nærmere tror Schibsted at netthandelen vil øke ytterligere for nordiske aktører også.

Vi har fulgt Amazon lenge og  følger naturligvis godt med på utviklingen rundt Amazon og bevegelsene de gjør i Sverige og Norden. Vi tror etableringen til Amazon vil sette fart på og øke netthandelen. Dette vil gagne flere aktører - også de som er i markedet i dag, sier Cathrine Laksfoss, CEO i Schibsted Distribusjon.

Del artikkel: