Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Nettbutikker sier nei til Amazon - derfor mener ekspert man bør tenke seg om

Administrerende direktør i betalingsselskapet Adyen, Tobias Lindh.
therese.karlsrud.haugen

"Man blir en del av et massivt logistikkmaskineri"

ANNONSE

Det ble nylig klart at Amazon skal lansere i Sverige og nye stillingsutlysninger tyder også på at dette er selskapets inngang til Norge. Det skaper frykt i handelsnæringen.

Likevel peker flere eksperter på fordelene med Amazon-lanseringen og mulighetene for å selge der. Nordensjef i betalingsselskapet Adyen, Tobias Lindh, mener at Amazon er en ren gavepakke til norske forhandlere.

LES OGSÅ: Amazonekspert: Derfor er nordisk lansering gode nyheter

Fordelene med å være en del av Amazon er at man blir en del av et massivt logistikkmaskineri, man får mulighet til å nå et større publikum, og man slipper å bruke massevis med tid på å lage egne tekniske løsninger. Man får også i større grad mulighet til å tilby produktene sine til kunder i utlandet, noe som vil for mange kanskje hadde vært mindre tenkelig om de skulle gjort det på egenhånd, sier Tobias Lindh, til Ehandel.

Den største ulempen

Ehandel har snakket med flere norske nettbutikker om hvorvidt de ønsker å selge sine produkter på Amazon. Dette svarte flertallet nei til.

Den gjennomgående begrunnelsen fra de som ikke vil selge gjennom plattformen, er at de selv vil ha kontroll på kommunikasjon og brukeropplevelsen ut til kundene gjennom egne kanaler.

Når det kommer til ulemper vil jo dette variere. Den største ulempen vil nok være at man ikke i like stor grad kan styre kundereisen til forbrukerne selv, samt at Amazon jo tar en andel av salget. Amazon kan også i stor grad presse prisene nedover, noe som kan gå utover bunnlinjen om man ikke klarer å selge tilstrekkelige kvanta med varer, sier Lindh, til Ehandel.

Lindh tror likevel at holdningen om at Amazon er en trussel vil endre seg på sikt.

At mange er skeptiske til noe som de opplever truer sin forretningsmodell er helt naturlig. De aktørene som ligger foran i innovasjon og utvikling vil derimot absolutt ha mulighet til å konkurrere med Amazon. For de som ikke i like stor grad har fått til dette, vil det nok ha mange fordeler å bli en del av Amazon. Dette gjelder spesielt mindre- og mellomstore aktører, men også større aktører i bransjer innenfor spill, bøker og gaver på grunn av same-day delivery.

LES OGSÅ: Stormberg om Amazon-etableringen

Amazon Pay

Amazon har foreløpig holdt kortene tett til brystet om hva som lanseres i Norden først. Det gjør mange spente på om selskapet planlegger å blant annet lansere Amazon Prime.

Norge og Norden har en helt annen geografi enn mange av markedene Amazon allerede er etablert. Det blir spennende å se om de i det hele tatt vil etablere tjenesten her. Om de gjør det, så har Amazon Prime en rekke fordeler som igjen vil gjøre at konkurrentene må tenke nytt.

Hva bør norske butikker forberede seg på? 

Ettersom det ennå ikke er konstatert når eller om Amazon vil etablere seg i Norge, har fortsatt norske aktører tid på seg til å gjøre nødvendige forberedelser. En sterk omnikanalstrategi som knytter fysiske butikker sammen med mobil og nett har mye å si for å holde på kundene. Om man kombinerer det med et sterkt fokus på analyse av kundens kjøpsadferd, vil man være godt sikret. Amazon har også sin egen digitale lommebok kalt Amazon Pay som er knyttet opp mot Amazon-kontoen. Om man gir kundene mulighet til å betale med Amazon Pay i nettbutikken, vil man i større grad kunne lokke til seg de som også handler på Amazon, avslutter Lindh.

LES OGSÅ: Amazon lader opp for Norden - kopierer Klarna

Del artikkel: