Statistikk fra SSB viser at detaljhandelen har hatt en vekst på 3,1 prosent i 2019, mens netthandelen har økt med 12,3 prosent under årets fjerde termin. Ikke rart at det virker fristende å satse på netthandel.
Det er likevel mange nettbutikker som går under. DN kunne nylig skrive om at man har nådd en topp, og at det i følge en rapport fra Danske Bank var 30 prosent av norske nettbutikker som gikk med underskudd i fjor.
Det er knallhardt for netthandelsaktørene å overleve. Det er ikke de som er den store stygge ulven i varehandelsektoren. Overetablering er årsaken, sa bransjeanalytiker Eirik Melle i Danske Bank, til DN.
Weebbyrået Digitroll er også helt overbevist om at overetablering i markedet er problemet, samtidig som mange nettbutikker ikke evner å skille seg fra hverandre og at flere utenlandske aktører har kommet på banen.
Nettbutikken er ikke den store stygge ulven som stjeler kunder fra de fysiske butikkene, sier Digitroll.
LES OGSÅ: Over og ut for spillkjeden i Norden
"Netthandel er en gave"
En av Digitrolls kunder er butikkjeden Princess, som har gjort stor suksess med å kombinere nettbutikk og fysiske butikker. For dem har netthandel vært en ren gave.
Netthandel er en gave for retail, ikke en trussel, sier Princess-sjef, Kaj J. Guldbrandsen.
Princess har drevet nettbutikk siden 2006. Omsetningen på nett vokser raskere enn i de fysiske butikkene, men fremdeles er omsetningen flere ganger høyere i fysisk butikk. Nærmere 80 prosent av deres kunder skal ha vært innom nettbutikken, før de kommer på besøk til den fysiske butikken.
Digitroll mener det er den såkalte omnikanal-strategien er nøkkelen til suksess, og tror det er en fordel å mestre kombinasjonen av flere kanaler og ha handelsgenet med fysiske butikker i bunn.
Mener dere at man må ha fysisk butikk og ha lang erfaring for og lykkes?
Må ikke, men har man kjøpsmannsblod i årene så vil netthandel, som administrerende direktør i Princess sier, være «en gave til detaljhandelen». Å få lov å nå ut til alle kundene på en så enkel måte. Det å ha bransjeerfaring, kjenne kundene etter å ha møtt kunden i den fysiske butikken, er etter vår erfaring en fordel når man også kommuniserer med kunden på nett, forteller Patrick Dahl, daglig leder i Digitroll, til Ehandel.
LES OGSÅ: Marc Jacobs legge ned i Oslo
Inspirert av Lindex
Hva er eventuelt deres tips til de som kun driver nettbutikk?
For ikke å havne i ren priskonkurranse så handler det om å bygge andre typer relasjoner med kundene. Være personlig, inspirere med fagkunnskap, gi meg noe jeg kun får hos deg, gi meg det nye, godt innhold, og faktisk levere varen på en smidig måte. Den siste biten er det mange som roter med. Der har de som har drevet logistikk i en kjede gjennom x- antall år en fordel.
Hva tror dere om utviklingen videre, og hva kan man gjøre annerledes?
Fokusere på hva man er god på i dag i den fysiske verden, bli god der. Prøve å vise det samme på nett, og bruke nettet til nettsalg direkte men ikke minst behandle netthandel som en kundeinnkaster, sier han, og legger til at han har blitt inspirert av Camilla Pedersen som har snudd Lindex.
I fjor leverte Lindex et resultat på 22,5 millioner kroner, som var opp fra et underskudd på 54 millioner kroner i 2017. Pedersen fortalte at opplæring av ansatte i butikkene har vært med på å skape denne veksten.