Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Nordmenn grensehandlet for to milliarder på én måned

Nesten åtte millioner dagsturer til Sverige så langt i år
therese.karlsrud.haugen

Penger i kassa for "söta bror".

ANNONSE

I september 2019 handlet nordmenn for totalt 2 milliarder kroner på dagsturer til utlandet. Drøyt halvparten ble brukt på varer som brus og mineralvann, alkohol, snus og tobakk og søtsaker. Det viser en pilotundersøkelse om nordmenns fysiske grensehandel fra SSB.

Hovedfunnene fra pilotundersøkelsen antyder at nordmenns grensehandel er noe høyere enn tidligere estimert. Estimert handlebeløp på grensehandel for september 2019 er på litt over 2 milliarder kroner, sammenlignet med 4,7 milliarder kroner for hele 3. kvartal i 2019, skriver SSB.

LES OGSÅ: Nå blir det dyrere å handle hos Amazon

Det skal ha blitt foretatt 1,2 millioner handleturer, som innebærer at det ble brukt 1632 kroner per tur i gjennomsnitt.

Ikke så overraskende brukte nordmenn mest penger på grensehandel i Sverige. Hele 88 prosent av pengene skal ha blitt lagt igjen her, noe som tilsvarer 1,8 milliarder kroner. På andre og tredjeplass kommer Danmark og Finland, med henholdsvis 4 og 2,7 prosent.

Mest penger på dagligvarer

I følge SSB gikk det klart mest penger til dagligvarer i perioden for undersøkelsen, hvor nordmenn skal ha brukt 684 millioner kroner til sammen.

Av de som var på grensehandel i september 2019 kjøpte 68 prosent med seg mat eller dagligvarer hjem. Henholdsvis 61 og 60 prosent handlet med seg brus og sjokolade/godteri, mens halvparten handlet alkohol og 42 prosent handlet snus/tobakk.

Del artikkel: