Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Nordmenn handler mer norskproduserte varer enn noensinne

Runar Hollevik, konsernsjef i NorgesGruppen.
NorgesGruppen
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Stengte svenskegrenser står for mer enn halvparten av veksten.

ANNONSE

NorgesGruppen har gjort en analyse som viser at salget av norskproduserte varer har økt med 23 prosent i månedene mai, juni og juli, sammenlignet med fjoråret. Dette er helt og holdent på grunn av coronaviruset, mener konsernsjef i NorgesGruppen, Runar Hollevik.

Nesten halvparten av veksten skyldes at svenskegrensen har vært stengt. I tillegg har nordmenn i år vært turister i eget land, samtidig som de fleste av oss har spist mer hjemme enn normalt. Som følge av stengte grenser og bortfall av grensehandel er minst sju milliarder kroner av den totale svenskehandelen flyttet til Norge. Dette har i tillegg trolig skapt en salgsøkning for norske landbruksprodukter på totalt rundt to milliarder kroner hittil i år, sier Hollevik i en pressemelding.

I analysen kommer det frem at nordmenn har handlet norskproduserte varer for 2,7 milliarder kroner mer enn i løpet av samme periode i fjor, hvorav 1,3 milliarder kroner er brukt på norske landbruksprodukter, som for eksempel meierivarer, kjøtt og kornprodukter.

LES OGSÅ: Norsk gründer-duo vil satse internasjonalt med bærekraftig klesmerke

Hollevik forteller at NorgesGruppens virksomheter i blant annet serveringsmarkedet og kioskmarkedet har hatt store utfordringer de siste månedene, men at den gradvise gjenåpningen av samfunnet fører til en bedre situasjon for større deler av næringslivet.

Mange av matprodusentene har hatt utfordringer i år på grunn av den store nedgangen i serveringsmarkedet, med stengte spisesteder. Flere av disse har heldigvis en stor økning i dagligvarebutikkene. Vi ser at flere lokalmatprodusenter faktisk har tredoblet omsetningen gjennom våre butikker, og det er rimelig å anta at dette har reddet mange norske arbeidsplasser, sier Hollevik.

Del artikkel: