Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Nordmenn kjøpte færre julepresanger i 2020

therese.karlsrud.haugen
therese@ehandel.com

"Har flyttet trafikken ut av butikkene og over på nettet"

ANNONSE

En spørreundersøkelse som PostNord har fått gjennomført av Norstat, viser at nordmenn kjøpte færre julepresanger og brukte mindre penger på dette i 2020.

Det ser ut til at vi har kjøpt færre presanger enn i fjor, til tross for at de fleste har hatt mer penger å rutte med, fordi utenlandsreiser, restaurantbesøk, konserter og andre tjenester langt på vei har utgått i år, sier Victoria Rummelhoff, netthandelsekspert i PostNord, i en pressemelding.

Undersøkelsen, som ble utført i uke 51, viser at 20 prosent av alle kvinner kjøpte færre presanger enn i fjor, mens 5 prosent sa de har kjøpt flere. Det gir en netto på minus 15 prosent. Nettotallet for menn er minus 12 prosent, men det er kvinner som kjøper flest julepresanger. 18 prosent av kvinnene svarte også at de brukte mindre penger på julepresanger, mens 14 prosent sa de vil bruke mer. Det gir en netto på minus 4 prosent.

Oppsummert betyr det at de fleste nordmenn har kjøpt færre presanger og brukt mindre penger, men at hver pakke er blitt litt dyrere enn i fjor, sier Rummelhoff.

Kraftig økning på nett

I uke 51 svarte hver fjerde nordmann at de hadde kjøpt mer enn halvparten av alle julepresanger på nettet i år. Det er en kraftig økning sammenlignet med hva folk trodde de ville gjøre i midten av oktober.

I oktober skal 13 prosent ha svart at de ville kjøpe mer enn halvparten av julegavene på nett. Bare fem prosent trodde de ville kjøpe mer enn 75 prosent av gavene på nett. Fasiten fra uke 51 ser annerledes ut: I alt 23 prosent av alle over 15 år svarer at de har kjøpt mer enn halvparten av gavene på nettet, og hele 12 prosent har kjøpt 75 prosent av gavene på nettet.

Smitteøkningen og de nye og strengere smittevernregler har åpenbart flyttet trafikken ut av butikkene og over på nettet. Hver femte svarer at det er grunnen til at de har handlet julepresanger på nettet, sier Rummelhoff.

Del artikkel: