Nordmenn minst interessert i netthandel – ”har tydelig savnet å handle i fysisk butikk”

De siste månedene av 2021 forsvant netthandelslysten.

Klarna har sammenfattet netthandelsåret 2021. På topp som de mest handlelystne på nett kommer kommunene Nesna i Nordland samt Oslo. Samtidig er Oslo og Viken på topp, med henholdsvis 20 og 6 prosent mer netthandel enn landsgjennomsnittet.

Thomas Elvestad, markedsdirektør i Klarna, forteller at spesielt innbyggerne i Oslo har trappet opp nettshoppingen under pandemien.

Annonse

Den kraftigste veksten innenfor netthandelen gjennom pandemiperioden har vært i Oslo og i nabofylket Viken. I fjor passerte begge disse for første gang Troms og Finnmark – som tidligere var fylket hvor det per innbygger ble handlet mest på nett. Det skyldes ikke at innbyggerne i nord handlet mindre på nett, men at spesielt innbyggerne i Oslo netthandlet langt mer enn før, sier Elvestad i en pressemelding.

I Nordlandskommunen Nesna netthandlet innbyggerne i gjennomsnitt for hele 79 prosent mer enn gjennomsnittsnordmannen. Denne kommunen topper dermed listen klart, etterfulgt av Råde i Viken med 59 prosent over landsgjennomsnittet, og Lærdal i Vestland med 47 prosent over landsgjennomsnittet.

"Nordmenn minst interessert i netthandel"

I Klarnas innsikt Shopping Puls kommer det dessuten frem at nordmenn er blant de minst interesserte i netthandel. Dette gjelder særlig for fjerde kvartal 2021, da preferansen blant nordmenn for å handle på nett fremfor i fysisk butikk, gikk markant ned de siste månedene av året.

Det er helt tydelig at nordmenn, kanskje mer enn mange andre nasjonaliteter, virkelig ønsket og savnet å handle mer i fysisk butikk etter en lengre periode med koronatiltak. Samtidig blir skillet mellom fysisk og netthandel mer utvisket. Mange nordmenn gjør research på nett og kjøper i fysisk butikk, eller bestiller på nett og henter i fysisk butikk. Det viktigste for dem er at butikkene og tjenestene de bruker sørger for at de tar mest mulig informerte valg – uavhengig av om kjøpet avsluttes i en fysisk butikk eller på nett, sier Elvestad.

Kun i Østerrike var preferansen for netthandel lavere enn i Norge. Videre i undersøkelsen ser man at kun 3 av 10 nordmenn tror de vil gjøre det meste av shoppingen på nett om ett år fra nå.

Samtidig sted netthandelen med 13 prosent under Black Week 2021, og nordmenn er blant dem som oftest bruker mobiltelefonen til å undersøke produkter før de kjøper det i fysisk butikk. 67 prosent av respondentene oppgir at de gjør dette.

Den internasjonale undersøkelsen inkluderer også land som USA og Australia, samt vesteuropeiske markeder som Sverige og Finland.

Annonse

Abonner

Du går ikke glipp av nyhetsbrevet vårt?

Takk!