Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Nordmenn shoppet mindre i mars - men netthandelen øker kraftig

therese.karlsrud.haugen

Store bransjeforskjeller.

ANNONSE

Coronatiltakene fra midten av mars ga store utslag i nordmenns handlemønster. Dette førte til at omsetningsvolumet i detaljhandelen gikk ned med 0,9 prosent fra februar til mars 2020, i følge sesongjusterte tall fra SSB. Dette skjer etter en økning på 2,0 prosent fra januar til februar.

Det var imidlertid store forskjeller mellom de ulike næringene i mars. Spesielt sterk var veksten i dagligvareforretningene, som gikk opp 11 prosent denne måneden. Dette bidro til å trekke den totale indeksen opp.

LES OGSÅ: Slik påvirker coronaviruset nordmenns handlevaner

Den sterke veksten innen dagligvare kan ses i sammenheng med mindre grensehandel og hamstring av dagligvarer, i tillegg til at folk spiser mer hjemme som følge av at kantiner er stengt og at vi er langt mindre på restaurantbesøk på grunn av smitteverntiltak.

Netthandelen øker

Andre bransjer som opplever vekst er apotek og netthandel. Sistnevnte skal i følge DN ha økt med 29 prosent fra i fjor. Tall fra Virke, som Ehandel har fått tilgang til, viser at 64,1 prosent av nettbutikkene opplever økt omsetning. På den andre siden er det 15,4 nettbutikker som opplever nedgang og 20,5 prosent med uendret omsetning. Virke påpeker at det likevel ikke veier opp for de store tapene situasjonen bringer.

LES OGSÅ: Personlig forbruk går ned - dårlig nytt for motebransjen

I følge SSB var det sterkest nedgang for butikker med salg av klær og sko i mars. En betydelig nedgang var det også for bensinstasjoner og butikker med salg av sportsutstyr.

Del artikkel: