Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Nordmenn vil handle for 124 milliarder under årets julehandel

Foto: iStock
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Netthandelen vil ligge på samme nivå som i fjor.

ANNONSE

58,5 milliarder kroner i november og 65,5 milliarder kroner i desember. Dét er så mange kroner man forventer at nordmenn vil bruke i årets julemåneder.

Tallene vises i en fersk prognose for årets julehandel NHO Service og Handel, hvor det også kommer frem at hver av oss vil bruke rundt 12 000 kroner på julegaver, mat og diverse handel i desember alene.

I pandemiårene 2020 og 2021 julehandlet nordmenn mer varer enn vanlig, og veksten i julehandelen landet på henholdsvis 15,3 og 2,0 prosent i de to pandemiårene. Dette innebar en sterk vekst sammenlignet med 2019 for de fleste handelsbransjene, med noen få unntak.

I år forventes det en julehandel som ligner mer på 2019 enn det vi har hatt under pandemien og en nedgang for de fleste bransjene. Netthandel forventes å holde seg på samme nivå som under fjorårets julehandel, skriver NHO i en kommentar til prognosen.

Forventer en reduksjon i volum

Da det forventes at flere vil kjøpe tjenester og for eksempel gå på julebord, spise på restauranter, kjøpe reiser og lignende, vil man ifølge prognosene se en reduksjon i årets julehandel med 2,4 prosent målt mot fjoråret. 

Årets julehandel vil likevel være 14,7 prosent høyere enn i 2019, og grunnet den sterke prisveksten vil dog volumnedgangen være betydelig større enn nedgang i kroner. 

Flere kjøp under Black Week

Det er forventet av hver nordmann vil bruke 5 195 kroner på dagligvarer, mat og drikkevarer i desember, 885 kroner i norske nettbutikker samt 5 967 kroner på andre varer. Dette betyr at det estimeres 11,2 milliarder kroner til norske nettbutikker de kommende to månedene – like mye som i 2021.

Julehandelen starter tidligere hvert år, men i år forventes det at enda flere vil legge julehandelen til Black Week grunnet redusert kjøpekraft hos forbrukerne.

Del artikkel: