Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Norli om papirmangelen i Europa: ”Vi merker konsekvensene”

John Thomasgaard, adm. direktør i Norli
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

"Leveringstidene er høyst usikre"

ANNONSE

Flere aktører varsler om tomme butikkhyller før jul grunnet store forsinkelser og mangler i den globale forsyningskjeden. Nå rår dessuten papirmangelen i Europa - og skal man kjøpe bøker i julegaver bør man være tidlig ute.

Vi merker konsekvensene av papirmangelen: utgivelsesdato for bøker forskyves, det tar lang tid å få trykket nye opplag. Det er stor risiko for at enkelte bøker vil bli utsolgt til jul, forteller John Thomasgaard, administrerende direktør i Norli, til Ehandel.

LES OGSÅ: Forsyningskjeden under enormt press - forventer ytterligere forverring

Under pandemien falt etterspørselen på papir drastisk, og flere store papirprodusenter har måttet stenge produksjonen som følge av dette. I tillegg til mangel på papir er det leveringsproblemer på andre relevante produkter til bokproduksjon, som for eksempel lim. Dette i kombinasjon med en pandemi som fortsatt setter ansatte ut av spill, utgjør store problemer for trykkeriene.

Normalt har bransjen kunnet se an hvordan salget blir på hver bok, og få trykket ekstra opplag på kort varsel. Slik blir det ikke i år. Opplagene må settes nå, og bransjen har mindre fleksibilitet enn tidligere, sier Thomasgaard, og uttaler videre:

Utfordringene er sammensatte. Papir er dyrt og det er vanskelig å få levert nok, fraktkostnadene har gått i taket, og leveringstidene er høyst usikre.

Det er også meldt om mulig prisøkning som følge av frakt- og forsyningsproblemene. Høy etterspørsel på en nå ettertraktet vare, gir høye priser. Den administrerende direktøren fornekter ikke ytterligere endringer i prisnivå hos Norli innen jul, men mener bøker vil holde seg på et relativt jevnt nivå.

På bøker er prisnivået ganske stabilt. På nye bøker er det fastpris, så når forlagene har registrert en pris på boka, forplikter den - verken forlag eller forhandler har anledning til å endre prisen - selv om kostnadene øker, forklarer Thomasgaard.

Del artikkel: