Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Norsk rekordsommer for bruk av betalingskort

Nordmenn virker å konsekvent velge betalingskort fremfor kontanter.
iStock
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Nordmenn har dratt kortet for over 73 milliarder kroner til norske virksomheter i juli - dropper kontantene.

ANNONSE

Nye rekorder er satt i sommer. Nordmenn har nemlig sveipet betalingskortene hyppig, og i julimåned har norske virksomheter solgt varer og tjenester for til sammen 73,16 milliarder kroner via betalingskort.

Dette tilsvarer en økning på 16,6 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, og meldes av betalingsselskapet Nets. Per Harald Strøm, sjef for data og analyse i betalingsselskapet, forteller i en pressemelding at denne fremgangen skyldes at nordmenn tilbringer ferien i Norge i år.

Vi så allerede en markant oppgang i juni, men en økning på 16,6 % i omsetningen er mer enn vi forventet. Det er tydelig at nordmenn har fått ferieopplevelsene innenlands i år. At nordmenn har tilbragt ferien i eget land avspeiles også i bruken av BankAxept, som økte med 18,8 % i juli i år. Samtidig ser vi at det ikke er like mye aktivitet med utenlandske betalingskort i år, fordi det i juli har vært færre utenlandske turister enn normalt, sier Strøm.

LES OGSÅ: Nordmenn handler mer norskproduserte varer enn noensinne

Den største veksten noensinne innen bruk av betalingskort i Norge kan peke på en permanent endring i nordmenns betalingsvaner. Også Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps, mener vi har å vente og se hva de neste månedene viser - men beskriver endringen i betalingsvanene våre som markant.

Slike endringer skjer normalt over en årrekke, men vi har nå i løpet av noen få måneder sett hvordan nordmenn nærmest har gått helt bort fra kontanter og i stedet bruker digital betaling i langt større grad enn for bare et år siden, sier Kjærnes.

I takt med økt bruk av betalingskort har også bruken av den kontaktløse betalingsfunksjonen økt. Vipps AS valgte i samarbeid med norske banker å øke beløpsgrensen for kontaktløs betaling, slik at nordmenn kunne gjennomføre flere betalinger kontaktløse under pandemien. Beløpsgrensen økte fra 400 kroner til 500 kroner.

LES OGSÅ: Norsk gründer-duo vil satse internasjonalt med bærekraftig klesmerke

Andelen av kontaktløse betalinger har økt kraftig i Corona-tiden. I mars så vi for første gang at andelen kontaktløse betalinger rundet 50 prosent. Bare noen måneder senere, i juli, foregikk 72 prosent av alle kortbetalinger kontaktløst, sier Kjærnes.

Del artikkel: