Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Norsk selskap skal løse emballasje-problemet: “Vi skiller oss betydelig ut“

Natasha Abbas Jankovic, en av gründerne i Packoorang.
Packoorang
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

"Vi får inn bilder daglig av sinte sluttbrukere" 

ANNONSE

Allerede ved første bruk nullstilles CO2-avtrykket til Packoorangs patenterte emballasjepakker. Selskapet som så dagens lys i april 2020 skal nå revolusjonere emballasje-verden med sine gjenbrukbare, miljøvennlige og bærekraftige produserte pakkeløsninger.

Vi har en lang liste med interesserte aktører som ønsker å starte å bruke emballasjen, men vi ønsker å gjennomføre pilot og teste konseptet ytterligere sammen med logistikkpartnere og pilotkunder, forteller gründer av Packoorang, Natasha Abbas Jankovic, til Ehandel.

Hvem som skal delta i piloten planlagt for første kvartal 2021 er ennå ikke offentlig, men det mangler i alle fall ikke på interessen til eventuelle samarbeidspartnere i bransjen. Jankovic forteller at de er i løpende dialog med flere postvesener rundt om i verden, i tillegg til flere nettbutikker og logistikkpartnere som ønsker å bidra i arbeidet med å gjøre bærekraftig emballasje til den nye standarden.

Flere logistikkpartnere, derav DHL og PostNord, har testet emballasjen på anlegget og hadde kun positive tilbakemeldinger på kvalitet på emballasjen samt selve funksjonaliteten, sier Jankovic.

LES OGSÅ: Slik tar du posisjon som en bærekraftig nettbutikk

Med en bærekraftig produsent i Sør-Asia kan det produseres opptil 1,5 millioner emballasjepakninger i uken. Etter mye prøving og feiling har teamet kommet frem til de rette materialene, og produksjonen av den minste emballasjen etterlater et svært lite klimaavtrykk. Det var da teamet kunne sende en lyspære i emballasjen, uten originalpakke eller annen beskyttelse, at de sa seg fornøyde og landet løsningen.

Det lave fotavtrykket vi har ved produksjon gjør at vi skiller oss betydelig ut fra alle aktører som produserer emballasje. Vi har kun 10,9 gram CO2 ved produksjon av den minste emballasjen. Sammenlignet med andre emballasjeløsninger som har 100-200 gram, i tillegg til at vi kompenserer for det lille CO2-avtrykket og faktisk leverer karbon-neutral emballasje, så er det svært gunstig for ulike bedrifter å gå for en løsning som vår. Allerede ved første bruk er vi i 0 i forhold CO2-avtrykket, sier Jankovic.

Sinte forbrukere

I en undersøkelse gjennomført av PostNord i 2019 kom det frem at hele 25 prosent av norske forbrukere heller velger et bærekraftig leveringsalternativ fremfor rask levering. Det er også flere nylige rapporter som konstaterer hvordan forbrukere stiller høyere krav til hvordan deres nettkjøp blir levert, og det er tydelig et sterkt ønske om bærekraftige leveringsalternativer.

Vi får, på daglig basis, inn bilder av sinte sluttbrukere som er forbannet fordi de får tilsendt ekstremt mye emballasje i forhold til produkt. Disse slutter oftest å handle hos nettbutikker som ikke er bærekraftige nok, sier emballasje-gründeren.

LES OGSÅ: Flere forbrukere enn før bryr seg om bærekraftig levering - slik vil de ha det 

Med salg- og markedsføringsansvaret har Jankovic en god partner med seg på laget. Alvin Dammann er med-gründer, og står for branding, bærekraftig produksjon og kommunikasjon. Sammen brenner de for å skape løsning som passer for alle bedrifter i netthandelsbransjen.

Jeg startet å researche og fant et par aktører på markedet, men ingen hadde all-in-one løsning og det gikk fortsatt ut på at man enten sendte begrensede produkter eller at man måtte ha med bobleplast og annen fyll. Hele poenget er jo borte hvis man kun kan ha med få bransjer eller fortsatt må ha fyll, tenkte jeg. Derfor begynte jeg å tenke på en padded løsning, der «fyllet» og beskyttelsen var bygget inn, forteller Jankovic til Ehandel.

Ikke nok informasjon

Et av ønskene til Jankovic er å gjøre det enklere for bedrifter å være mer bærekraftige, og hun påpeker at få bedrifter er godt nok informert om hvilke løsninger som finnes. Dette i tillegg til at mange av løsningene på markedet ikke er godt nok utarbeidet for å kunne passe alle bransjer.

LES OGSÅ: De tjener penger på returer - passerer 230 millioner i år

Det gjør det enda vanskeligere for bedrifter å være med å revolusjonere emballasje verden. Vi har derfor laget en løsning, og tar imot forespørsler på ulike sirkulære løsninger fra bedrifter, nettopp fordi vi ønsker å gjøre det mulig for flest mulig å bidra til å gå fra engangsbruk til gjenbruk. Vi opplever veldig mye positiv tilbakemelding for dette, og for oss handler det absolutt om å gjøre det enkelt for flest mulig bransjer å bidra til å redusere avfall forårsaket av emballasje og fyll, sier Jankovic.

Del artikkel: