Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Norsk start-up satser internasjonalt: ”Har fordelen med svært god kunnskap”

dawo selger produkter av soppen chaga i sin nye nettbutikk.
Foto: dawo
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

Gründerne er klare for å ta sats.

ANNONSE

For ni år siden startet Even Klyve Dahl og Christian Wold selskapet dawo. Etter lang tid i startgropa, er gründer-duoen endelig klare for å skyte fart på drømmen, med nyutviklet nettbutikk, dawo.eco, - og store planer for 2022. 

Chaga fanget vår oppmerksomhet, og vi ønsket å formidle den til det norske markedet, forteller Even Klyve Dahl, medgründer av dawo, til Ehandel. 

Dahl og Wold deler en felles interesse for naturens spiskammer, og med bakgrunn innen naturvitenskap har de begge høy kompetanse på feltet. Siden oppstarten har dessuten partneren Wold fullført en doktorgrad i farmasi, med sin forskning på soppen chaga og dens innvirkning på immunforsvaret. 

Etter funnet av chaga startet et langtekkelig arbeid med å få helsekostproduktet godkjent for salg i Norge. 

Vi har brukt mye ressurser på å etablere en effektiv forsyningskjede og produkter i tråd med et regelverk i endring. Det kan være både frustrerende og lærerikt med byråkrati, Urteliste og EU sitt “Novel Food”, sier Dahl, og fortsetter:

Helsekost og kosttilskudd er en bransje med visse gråsoner, og et antall aktører som balanserer på- og pusher grenser. Av og til føler vi oss som en snill gutt i en relativt bøllete klasse. Vi hadde gjerne sett mer fokus på dette i bransjen generelt.

Etter lang dialog med Legemiddelverket fikk gründerne nemlig produktene sine lagt til på Urtelisten, og dermed også godkjent for salg i Norge. To år senere ble denne listen utdatert grunnet innføringen av EUs “Novel Food”, og chaga må deretter regnes som kosttilskudd, ikke matvare.

Foreløpig finner man våre produkter hos Sunkost og i Røtter-butikkene i Oslo. Vi leverte tidligere til café-kjedene The Juicery og Oslo RAW, men implementeringen av EU sitt “Novel Food” regelverk satte en stopper for salg av chaga som mat i Norge, forteller Dahl. 

Røtter er et selskap basert i Oslo, med fokus på økologiske og miljøvennlige matvarer. Selskapet har til sammen fire butikker i Norge, tre i Oslo og en på Nesodden. Selve råproduktet chaga kommer fra østlige Russland.

Det har vært utfordrende å finne en god leverandør av chaga. I utgangspunktet ønsket vi å bruke norsk chaga, men det volumet vi ønsker å omsette vil ikke være mulig å høste på en bærekraftig måte i Norge. Vi formidler nå Sibirsk chaga av svært høy kvalitet, sier Dahl.

Landet grossist i UK

Om konkurransen i markedet forteller Dahl at den definitivt er til stede - men at dawo innehar den største fordelen. 

Chaga vil nok alltid være et spesialprodukt, men vi har sett økende interesse siden vi startet opp. Vi har konkurranse fra både mindre norske samt større internasjonale aktører med et bredere sortiment innen helsekost. Siden vi er små og har få produkter har vi fordelen av å ha svært god kunnskap om det vi formidler, forteller Dahl.

Planene for fremtiden er klare. I tillegg til fokus på allerede etablerte produkter i nettbutikken, er selskapet i dialog med en aktuell forhandler i nabolandet Sverige. Antall samarbeidspartnere i Norge skal økes, og duoen har allerede landet en grossist i UK som formidler varer til flere land både i og utenfor Europa. En internasjonal ekspansjon er dermed allerede i gang. 

Vi ønsker å gjøre den nylig lanserte nettbutikken vår tilgjengelig for det europeiske markedet. I 2022 lanserer vi dessuten to nye produkter. Disse vil ikke være chaga-basert, men fortsatt være innen sjangeren “funksjonell soppbasert supermat”, avslutter gründeren. 

Del artikkel: