ANNONSE

Norske bedrifter er smått optimistiske: "Coronabunnen" er passert

Olaf Thommesen, adm. direktør i SMB Norge
SMB Norge
Linn Adine Andersen

Små bedrifter er ikke ute av skogen ennå, men færre enn tidligere ser konkursen i hvitøyet.

ANNONSE

Antall småbedriftseiere som ser en reell fare for konkurs dersom situasjonen ikke bedrer seg har sunket fra 41 til 15 prosent siden utgangen av mars. Dette viser en undersøkelse gjennomført blant medlemsbedriftene i SMB Norge.

Det generelle aktivitetsnivået i SMB-sektoren ser ut til å ha hentet seg noe inn igjen i løpet av sommeren, og mye tyder på at "coronabunnen" for norsk næringsliv er passert, sier administrerende direktør i SMB Norge, Olaf Thommesen, i en pressemelding.

Det er nå fem måneder siden samfunnet stengte ned første gang, og Thommesen forteller at usikkerheten mange småbedriftseiere kjente på i våres har dempet seg i takt med blant annet innfasingen av krisetiltak.

LES OGSÅ: Nordmenn handler mer norskproduserte varer enn noensinne

I undersøkelsen kommer det frem at sektoren fremdeles er sterkt preget av situasjonen - og en ny runde med nedstengninger vil uten tvil få store konsekvenser for de små og mellomstore bedriftene i Norge.

Den positive utviklingen vi har sett gjennom sommeren vil viskes ut umiddelbart dersom man nå rykker tilbake til start og stenger ned på nytt. For hverdagsnæringslivet er det derfor ekstremt viktig at alle bidrar til å holde smittenivået under kontroll, slik at vi unngår å sende norsk økonomi ut i en ny krise, sier Thommessen.

LES OGSÅ: Norsk gründer-duo vil satse internasjonalt med bærekraftig klesmerke

Nærmere halvparten av bedriftene som har deltatt i undersøkelsen tror det vil ta minst tre år før situasjonen normaliserer seg etter pandemien. 75 prosent av bedriftene oppgir at de ikke har problemer med å betale utgiftene sine, til sammenligning mot 55 prosent i mars. 4 av 5 bedrifter forventer lavere omsetning i 2020, og 50 prosent melder at de enda ikke har fått hjelp av regjeringens krisepakker.

Det er viktig å understreke at krisen ikke er over selv om pilene begynner å peker oppover igjen. Derfor er det utrolig viktig at man ikke faser ut krisetiltakene for fort. Det vil ta lang tid før bedriftene har landet trygt på andre siden av denne krisen, sier Thommessen.

Del artikkel: