Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Norske gründere satser globalt med nettbutikk for sprit

Morten Pharo Halle, grunnlegger av Nuet Aquavit.
therese.karlsrud.haugen

Skal ta 500 år gammel skandinavisk tradisjon til utlandet.

ANNONSE

Akevitt har vært en norsk tradisjon i hundrevis av år, men har blitt bevart som en skandinavisk hemmelighet. Nå skal en gjeng med norske gründere ta brennevinet globalt gjennom nettbutikken nuetaquavit.com.

Initiativtaker Morten Pharo Halle startet selskapet Nuet Aquavit i september 2018 sammen med Benjamin Lee, Johannes Dyhre Larsen og Martin Andersson Egenæss. Dette etter å ha vært aksjemegler for DNB i London i seks år.

Jeg har alltid vært interessert i investeringer og det ultimate var derfor å starte noe eget. Jeg møtte tilfeldigvis på Benjamin, og kom i prat om konseptet, som han likte. Det viste seg at han var en av Norges flinkeste bartendere, og hadde erfaring fra eiersiden også. Etterhvert fikk vi også inn Martin og Johannes som Creative Directors, med erfaring fra erkeskandinaviske merker som Amundsen Sports, sier Pharo Halle, til Ehandel.

Akevitten, som skal være et ypperlig gin-substitutt, produseres i samarbeid med Oslo Håndverksdestilleri på Bryn i Oslo.

Med nettbutikken satser man i første omgang på den vestlige verden, men tanken er å også bli tilgjengelig andre steder. I Norge, hvor man har monopolordning for salg av alkohol, vil den norskproduserte akevitten bli tilgjengelig via Vinmonopolet.

Salg av alkohol på nett er fortsatt veldig komplisert, gitt strenge forskjellige regler for hvert enkelt land, og vi forholder oss til de gjeldende reglene vi finner. Vi ser at selv offentlige organer og netthandelseksperter ofte ikke har klare svar på hvordan dette skal gjøres i praksis, og mye må læres underveis. Vi mener det er verdt å være pionérer her, og bane vei, selv om det kan bety mye arbeid i begynnelsen. Det er en investering vi er villig til å ta, og det ligger i vårt selskaps DNA å være de som leder an på innovasjon og utvikling.

Etter over 100 forsøk skal gründerne ha kommet frem til det de mener er den perfekte oppskriften, og vil nå i mai lansere med en Limited Edition til 17. mai. I følge Pharo Halle er det også mange som feirer den norske nasjonaldagen i utlandet.

LES OGSÅ: Selger skandinaviske møbler på nett: "Tror vi vil få en del nye kunder nå"

En bit av Norge

Lanseringen har imidlertid blitt noe påvirket av coronautbruddet, og ting har dermed tatt lenger tid enn planlagt.

Vi hadde en veldig bra posisjon før alt ble stengt ned, men som en helt ny startup er vi såklart berørt av coronaviruset. Vi har blant annet måttet permittere to ansatte og har hatt utfordringer med møter i utlandet på grunn av de strenge reiserestriksjonene. Samtidig er det såklart kjipt at vår 17.mai Limited Edition vil påvirkes av en annerledes 17. mai feiring.

Pharo Halle tror likevel at situasjonen kan ha positiv effekt på sikt.

Man må bruke situasjonen til sin fordel, og vi bruker tiden til å gjør andre ting som å for eksempel bygge opp våre sosiale medie-kanaler, rettet mot utlandet. Det er en vanskelig tid for alle, men Nuet Aquavit er godt rustet. Alt ligger til rette for fremtiden, så vi tror vi kommer til å komme sterkere ut av det enn vi gikk inn.

Nuet Aquavit vil nemlig være mer enn bare en spritprodusent, men også bruke innhold til å bli et symbol på Skandinavia. Gjennom sosiale medier og egen nettside skal man fokusere mye på å tilby kundene merverdi, i form av artikler rundt norsk livsstil.

Vi vet at skandinaviske produkter er populært i utlandet og akevitt er en lite utnyttet eksportvare. Vi ser dermed stort potensiale for denne 500 år gamle norske tradisjonen, også utenfor landegrensene.

LES OGSÅ: Kraftig vekst for norsk nettbutikk: "Kunder bestiller 90 snusbokser om gangen"

Skal produsere 5000 liter i år

I land som UK og Tyskland er nettsalg av alkohol langt fremme, og Nuet Aquavit er klare på at kundeopplevelsen må være så god som mulig for å møte kundenes forventninger.

Til logistikkpartner har selskapet valgt Andersen & Mørck, som skal håndtere nettlager samt plukk og pakk. Videre leveres varene med DHL helt hjem til kunden.

Nuet Aquavit er et premiumprodukt og det er spesielt viktig at handleopplevelsen er god. Det må være enkelt utstyrt med få klikk til utsjekk. Vi må også håndtere toll og skatter, og ser nå på om vi kan integrere dette i netthandelsløsningen. Hvis ikke det går er det svært viktig at vi informerer kunden tydelig om dette før bestilling. Jeg tror man må naile “online-gamet” for og å lykkes i dag.

Målet skal være å produsere 5,000 liter akevitt i løpet av de første 12 månedene. Selskapet vil bruke den første tiden på å skape et tydelig og bra image i markedet.

Vi har ikke satt noen konkrete mål for omsetning, men vil først og fremst fokusere på å bygge volum og en god kundeopplevelse. Det jeg kan si er at vi skal rigge bedriften til å bli skalerbar og har store, globale vekstambisjoner, avslutter Pharo Halle.

Del artikkel: