Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Rapport: Slik tar du posisjon som en bærekraftig nettbutikk

Erik G. Sønsterud, CEO i Elkjøp Nordic.
Linn Adine Andersen
linnadine@netthandel.no

30 prosent gjør et bevisst valg.

ANNONSE

Bring Research gjennomførte før coronapandemien en undersøkelse om netthandel, forbrukertrender og bærekraft. Utvalget av respondentene representerer befolkningen i Norge, Sverige og Danmark. Her kommer det blant annet frem at nettbutikker ikke er flinke nok til å kommunisere egeninnsats for bærekraft og miljø - hvilket kan føre til tap av kunder.

Antallet nordiske nettshoppere vokser i et lynraskt tempo, og veksten har blitt ytterligere forsterket som følge av koronapandemien. Vår undersøkelse viser at stadig flere av disse forbrukerne ønsker å bidra til miljøet ved å handle mer bærekraftig, og at mange bevisst velger nettbutikker som har en tydelig «grønn» profil, kan vi lese i rapporten.

Nesten halvparten av de norske forbrukerne ønsker informasjon om hvordan nettbutikkene jobber med miljø og bærekraft, og 30 prosent gjør også et bevisst valg av nettbutikk når det kommer til miljø. Samtidig viser undersøkelsen at mange synes det er vanskelig å finne konkret informasjon om hva butikkene faktisk gjør for miljøet, og at mange nettbutikker har mye å gå på når det kommer til å synliggjøre egen innsats innen miljø og bærekraft.

I rapporten har Bring Research også med seg de tre ekspertene Ole Petter Nyhaug, kreativ leder og partner i Opinion Norge, Jakob Lagercrantz, CEO 2030-sekretariatet, og Erik G. Sønsterud, CEO Elkjøp Nordic.

LES OGSÅ: Hele listen: Her er nettbutikkene med flest besøk i Norge

Lagercrantz skriver i rapporten at alle må ta ansvar for at bransjen skal vokse bærekraftig, og at det kan kreve deling og samarbeid på tvers i tillegg til at nettbutikker søker frivillige bransjeoverenstkommelser. Sønsterud tipser om god kommunikasjon.

Kommuniser mer enn produkt og pris. Gjør det enkelt for kunden å ta bærekraftige valg. Ta ansvar som selskap og bevis at man genuint ønsker å gjøre en forskjell for klima og miljø, sier Sønsterud i rapporten.

For å nå ut til kundene er det altså viktig med et tydelig budskap i tillegg til å vise til handling og hvilke positivt effekter disse har for miljø og bærekraft. Det er også viktig at man ikke fokuserer på for mange budskap, men holder det ryddig og velger ett eller to budskap som tydeliggjøres for kundene i flere kanaler.

LES OGSÅ: En av fire vil handle på nett under Black Friday

Nyhaug tipser også om å sette handling fremfor løfter, og å være tydelig og troverdig slik at både ansatte og kunder lett kan engasjere seg.

Ha fokus på troverdige og reelle handlinger, og vær mindre opptatt av å fortelle hva du har tenkt å gjøre, hva dine verdier og visjoner er. Gå foran med et godt eksempel og vis vei først selv. Hva mener du er det/de viktigste klima- og bærekraftstiltakene du og kundene kan gjøre sammen? Ikke gjør alt, velg få «signaltiltak» som både ansatte og kundene kan engasjere seg i, sier Nyhaug i rapporten.

Del artikkel: