Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Ny undersøkelse: Tre av fire tror på virtuelle prøverom

therese.karlsrud.haugen

Mener nettbutikker er for dårlige til å hjelpe med riktig størrelse.

ANNONSE

Salget av klær og sko på nett har økt med hele 66 prosent siden coronapandemien inntraff Norge og 69 prosent de første tre ukene i september. Samtidig mener fire av ti nordmenn at nettbutikkene ikke er flinke nok til å hjelpe dem med å finne riktig størrelse. Det viser ferske tall fra Klarna.

I følge undersøkelsen har ni av ti nordmenn returnert klær de har handlet på nett, nettopp fordi størrelsen er feil.

Klær og sko har vært, og er fortsatt, for oss blant de aller største kategoriene innen netthandel. Veldig mange av våre kunder benytter tjenesten som gjør at de kan motta produktet, prøve det før de betaler og gjøre enkle returer, dette er ofte relatert til å finne riktig størrelse. Det optimale for butikkene er selvfølgelig å få en løsning som gjør at kunden får riktig kles- eller skostørrelse på første forsøk, sier markedsdirektør i Klarna, Thomas Elvestad, i en pressemelding.

1 av 5 japanske motehus bruker det

I følge Klarna uttrykker tre av fire at de tror såkalte virtuelle prøverom vil bli langt vanligere i tiden fremover. Hele 65 prosent ønsker også hjelp til å finne riktig størrelse på klær og sko når de handler ved hjelp av denne teknologien.

Dette er i voldsom vekst i andre steder av verden. Blant annet tilbyr den svenske bedriften Virtusize virtuelle prøverom, som brukes i 1 av 5 japanske motebutikker på nett. Svenske merkevarer som Acne og Nudie har også tatt i bruk deres virtuelle system.

Det er i dag utenkelig for mange asiatiske motehus ikke å tilby sine kunder en skreddersydd og digital shoppingopplevelse. Det senker returandelen og øker kundetilfredsheten. Klarnas undersøkelse tyder på at mange norske kunder også ønsker å vite mer om dette, sier administrerende direktør i Virtuesize, Andreas Olausson.

Trondheim-baserte Getinspired.no satser på sporty klær til kvinner på nett og ble kåret til årets nettbutikk 2020. De jobber også med å finne løsninger for at deres kunder skal finne riktig størrelse.

Vi spør kunder som har kjøpt et produkt om å gi en tilbakemelding om størrelsen i kundeomtalene. Vi prøver også mange av plaggene selv og kan på den måten gjøre egne vurderinger om de er normal, stor eller liten i størrelsen og informere om det i produktteksten. I tillegg tar vi mange bilder på egenhånd med modeller for å vise fram passform og størrelse på en god måte. Vi ser hele tiden etter nye og bedre løsninger, men de må være enkle for kundene å benytte seg av. Målebånd eller lignende krever for stor innsats fra kundene, sier co-gründer og CEO i GetInspired.no, Sindre Landevåg.

Kvinner står for 84 prosent

Etter å ha analysert alle sine norske kles- og skokjøp, har også Klarna kommet frem til at den mest populære tiden å gjennomføre netthandelen på er søndag kveld mellom klokken 19 og 20. Hele 64 prosent av kjøpene blir gjort med mobiltelefon.

Søndag ettermiddag og kveld er generelt sett det tidspunktet i uken hvor flest gjennomfører sine nettkjøp. Det er også tilfelle for motesegmentet. Det har nok sammenheng med at mange slapper av på kvelden hjemme, og at antall gjøremål som må utføres, er begrenset, sier Elvestad.

Ifølge statistikken fra Klarna står kvinner bak 84 prosent av totalomsetningen innenfor netthandel av klær og sko. Aldersgruppen som bruker mest på kategorien er de mellom 36 og 55 år.

Del artikkel: